Van ZZP naar schuldsanering

Posted: December 18, 2014 in groei, Overig
Tags: , , , ,

pen_grafiekEergisteren ging de telefoon, de stem aan de andere kant van de lijn was van een schuldhulpverlener van Okkerse en Schop Advocaten: “Ik heb goed nieuws, vanaf januari begint de minnelijke schikking en ga je sparen om je schuld af te lossen.” Het telefoontje was de afronding van de eerste stap in een proces dat ik in augustus 2013 besloot in te zetten. Ruim 16 maanden geleden besloot ik dat het radicaal anders moest. Mijn leven als ondernemer had me niet gebracht wat ik wilde en ik ging kapot van de stress. De vaste banen lonkten, en ik moest mijn financiële positie verbeteren. Beter gezegd: er moest 65.000 euro schuld worden weggewerkt. Kortom, ik ging van ZZP, naar schuldsanering. En nu er zo snel mogelijk weer uit.

Het akkoord met de schuldeisers is nu bereikt. Ik ga aflossen. Veel aflossen. En zoek naar manieren om in plaats van 100 procent aan preferente schuldeisers, zoals de Belastingdienst, en ruim 70 procent aan niet preferente schuldeisers, zoals de ABN AMRO Bank, gewoon alle schulden met 100 procent af te lossen. Het liefst sneller dan de drie jaar die ervoor staan.

Inkijkje
De schuldenproblematiek in combinatie met ondernemerschap heeft mij wel een mooi inkijkje opgeleverd in hoe financiële instellingen werken. Eerst is het hosanna en hangen banken en andere financiële instituten bij je aan de lijn om je leningen te verschaffen. Dat zijn de momenten dat je die niet nodig hebt, want alleen als je kunt aantonen dat je geen lening nodig hebt, krijg je er een.

Ook door privéproblematiek kwam ik op een goed moment in de verleiding om de leningen af te sluiten. En dat ging heel gemakkelijk. Duizenden euro’s aan kredieten stonden tot mijn beschikking. Handig, daarmee zou ik ook een buffer hebben voor als het misschien even zakelijk gezien niet zo goed meer ging. En dat was al vijf maanden later.

Door de mangel
Kredieten werden ingetrokken, en per direct opeisbaar gesteld door de banken, die er gelijk incassobureaus en later gerechtsdeurwaarders opzetten. En dat door banken die vijf maanden eerder nog geen uitgebreide financiële plannen hoefden te zien om mij 30.000 euro krediet te geven. Want ‘wij hebben vertrouwen in u als ondernemer’. Dat vertrouwen verdween dus volledig in vier maanden.

Ook had ik een paar maanden moeite met het betalen van mijn hypotheek. Ik zat immers zonder opdrachten en zonder inkomen. Helaas liep ook mijn rentevaste periode af. Hypotheekverstrekkers redeneren dan zo: U heeft moeite met betalen, dus u gaat meer betalen. De rente die ik opgelegd kreeg (je kan dan niet meer kiezen), zat 3% boven de normale rente. Mijn maandlasten verdubbelden daardoor bijna, zonder dat er een cent extra afgelost zou worden.

Ook andere instituten werken op die manier. U kunt niet betalen? Dan moet u meer betalen. Tsja, alsof het dan opeens wel kan.

Kortom, mijn situatie was deels door mijn eigen keuzes, deels door onverwachte privégebeurtenissen, onhoudbaar geworden. En ik ging terug de veiligheid van een vaste baan in. Hoewel dat natuurlijk ook schijnveiligheid is, want na een jaar werd om bedrijfseconomische redenen mijn contract niet verlengd.

De weg eruit
Om inkomen te genereren werk ik nu op uitzendbasis, en heb ik ook een nieuwe website gelanceerd die past bij mijn achtergrond, mijn passie, en waar ik mijn creativiteit kwijt kan: Het www.defensie-platform.nl. Andere websites waarbij ik vanuit mijn journalistieke, creatieve en maatschappelijk betrokken achtergrond kan schrijven staan in de startblokken. Met advertising moet daar natuurlijk ook wat extra inkomen uit te genereren zijn, terwijl ik tegelijk een maatschappelijke impact kan maken.

Ook zijn er inmiddels twee boeken van mijn hand verschenen: Betere keuzes, beter leven, en Webschrijven voor Communicatieprofessionals. Het derde boek is in de maak, en heeft als werktitel ‘Vergaderen moet verbonden worden’. Over al deze onderwerpen ben ik ook in te huren als spreker.

Bel, of mail me
Het is vooral zaak om de lessen die ik beschrijf in mijn boeken nu beter in de praktijk te brengen dan ooit. Massive action, positieve focus en dat met dingen die ik goed kan: schrijven, bloggen, online marketing, online communicatie, bezoekers naar websites trekken, en daarover spreken en trainen. Dus heb je ideeën om iets gaafs te gaan doen op die gebieden? Stuur me gewoon een mailtje, of bel even: 06-48685286.

Advertisements
Comments
 1. Mooi blog Eduard! Heftig verhaal. Als je weer een keer in de buurt van Den Haag bent, moeten we maar eens het glas heffen op deze mooie nieuwe periode die nu is aangebroken. Alvast heel veel succes.

  Like

 2. rene heinrichs says:

  hoe herkenbaar voor hen die met schuldhulpverlening op de een of andere manier te maken hebben! Kan dus ook als geinteresseerde, zoals ik.
  En ik onderschrijf van harte wat Eduard schrijft over:” niet betalen dan met boete nog meer betalen. hoe absurd en asociaal kan een systeem werken; iemand die het al moeilijk heeft nog dieper de put in trappen. zie eens de duizenden die hun zorgpremie niet kunnen betalen, terecht komen in schuldhulpverlening en dan een boete van bijna 50% moeten betalen. Het systeem is doorgedraaid, asociaal en volstrekt ineffectief! parlementariërs wordt eens wakker als u een leefbaar Nederland wil! Of het gaat het alleen om de BV Nederland waarin de getalletjes van diegene die toch al veel hebben zoals de Zorgverzekeraars tellen? kom nu eens echt op voor onze zwakkeren! zij hebben het niet voor niets zo moeilijk! Het laat onverlet dat de echt kwaadwilligen aangepakt moeten worden maar het systeem werkt anoniem! En ik vrees dat als minister Schippers met haar Partij Van de Veelverdieners het zorgplan doorzet er nog veel meer mensen in de problemen komen en dus deurwaarders, rechtbanken, en de Staat nog meer geld binnen krijgen via boetes ( als ze dat dan krijgen) om het weer aan onzin uit te geven! en dan maar krokodillentranen huilen als het aantal zelfdodingen door schuldopbouw drastisch stijgt! kom uit de toren en doe wat parlementariërs!

  Like

 3. Sander says:

  Pittige ervaring Eduard! Maar wat mooi dat je zo open bent en deze ervaring deelt met de lezers! Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ik zie ook iets positiefs waar dit allemaal toe leidt. Namelijk dat nu je focus ligt bij de dingen die je leuk vindt, dingen die passen bij je passie, je creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. Daar kan geen inkomen tegenop!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s