Zelf onderzoek doen: waarom ik het niet vertrouw

Posted: August 10, 2021 in Overig
Tags: ,

Niet iedereen weet het, maar ik beheer nog een satirische website: BVDD Nieuws. Dat is een herstart van een eerdere website die ik had, en waar ik – en anderen – erg grappige artikelen schrijven. Dat vinden we zelf tenminste. BVDD staat overigens voor Bestrijding Van De Debilisering. Maar sinds ik me daarmee bezig hou, heb ik wat minder vertrouwen in het kritisch vermogen van een gedeelte van de mensheid.

Ik maakte ooit een bericht dat dikke kinderen niet meer naar het strand mochten in Lelystad. Daarop moest de afdeling communicatie van de gemeente moeilijke brieven van verontruste burgers beantwoorden. De gemeente stelde in zo’n antwoord iets als dat het beter was dat mensen niet alles zomaar geloven wat op internet staat.

Doodsbedreigingen

Verder kreeg ik, of beter de niet-bestaande persoon die ik opvoerde (wel met een foto van mijzelf), doodsbedreigingen omdat ik berichtte dat iemand zijn droom achterna ging en Golden Retrievers aan restaurants in Noord Korea ging leveren.

Sommige militairen waren woest (Of steunden de hoogste militair), omdat ik de CDS, de hoogste militair van het land, had opgevoerd die klaagde dat hij zo weinig inzetbare spullen en personeel had, dat hij niet eens een staatsgreep kon plegen (En dat artikel kreeg een remake met hetzelfde resultaat). Woedende mensen reageerden nadat ik schreef dat er alleen halalpaaseieren op het paasontbijt geserveerd mochten worden. Ook boze mensen omdat alleen afbetaalde auto’s nog de weg op mochten tijdens de spits, zo vond een of andere belangengroep. En nog meer boze mensen omdat bejaarden wel wat terug konden doen voor hun pensioen en moesten helpen in een AZC.

De waarheid werd niet geloofd

En gekke was dat wanneer ik mezelf bekend maakte als schrijver van het artikel en aangaf dat het nep was, mensen dat dan weer niet geloofden. Ze haalden overigens de meest vreemde fratsen uit om aan te tonen dat het wel of niet nep was, al die berichtgeving. Terwijl er in het hoofdmenu gewoon een knop stond: over ons, op die pagina stond dezelfde tekst als nu bij bvddnieuws.nl staat.

Maar desondanks was het hoogtepunt een bericht over katten. Daar werd je depressief van, vond psychiater Bernadette Berg (die niet bestaat). Dat leverde honderdduizenden bezoekers en op Facebook uiteindelijk 40.000 reacties op. En bakken en bakken aan bedreigingen. Hieronder een screenshot van toen het dus nog niet op het hoogtepunt was.

No alt text provided for this image

Zelf onderzoek?

Dat maakt dat ik mensen die zeggen zelf onderzoek te doen vaak niet echt serieus neem, want ik heb diverse berichten die ik maakte over vaccins ook weer gedeeld zien worden door allerlei antivaxxers en complotdenkers.

Het maakt dus ook dat ikzelf alles meerdere keren check op juistheid. En ja, het maakt ook dat ik ook gewoon leuke onzin blijf maken. Want we moeten wel blijven lachen. In ieder geval hebben ik en mijn partners in crime vaak de grootste lol, maar helaas niet altijd genoeg tijd om een eindeloze stroom aan berichten te maken. Dus je mag vrijwillig komen helpen 🙂

Denk na!

Maar mensen, denk alsjeblieft goed na. Er wordt veel onzin gemaakt en gedeeld. En mijn website is dan vooral om te lachen, maar niet iedereen heeft die goede bedoelingen. Dus als je het niet zeker weet: kijk of je het ergens anders bij serieuze media ook leest. Zo niet, dan is de kans groot dat het fake is, of is de kans groot dat iets volslagen uit zijn verband gerukt is. Kortom: blijf zelf écht nadenken en wees kritisch op informatie.

Maar vergeet ook vooral niet te lachen!

Dus check BVDD Nieuws. En weet waarover je praat bij de koffieautomaat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s