Vluchtelingen op zoek naar veiligheid

Posted: April 23, 2015 in Overig, politiek
Tags: , ,

bootvluchtelingenDuizenden vluchtelingen verdrinken, omdat ze op gammele bootjes de Middellandse Zee oversteken. Op weg naar veiligheid. Op weg naar Europa, waar ze nog wel menselijkheid hopen te treffen. Europa waar ze misschien niet eens voor altijd willen blijven, maar waar ze willen wachten tot het in Syrië of Irak weer veilig is. En in de tussentijd veiligheid en medemenselijkheid hier vinden. Maar die medemenselijkheid is ver te zoeken. ‘Jammer dat er overlevenden waren’, schreef iemand als reactie op een bericht dat er weer vluchtelingen verdronken waren. Ik zou die persoon graag uitruilen met een vluchteling.

In hun eigen land is het een orgie van geweld. Schieten, bommen die vallen, mishandelingen en moordpartijen, verkrachtingen en martelingen. Ik zou daar ook niet willen blijven. Ik zou er ook voor kiezen om mijn kinderen in veiligheid te brengen.

Want dat is het echte probleem. Het probleem is niet dat er vluchtelingen zijn, het probleem is de reden dat er vluchtelingen zijn. Het probleem is het geweld, de verkrachtingen, de moordpartijen. Dat moeten we als internationale gemeenschap oplossen.

Dan kun je als politicus of als mens wel roepen dat die lui in die bootjes maar lekker weg moeten blijven, maar dat is wegkijken van het probleem. De internationale gemeenschap zou samen met Nederland meer moeten doen om het geweld te beteugelen, om een veilige leefomgeving voor de vluchtelingen te creëren. Want veiligheid en welvaart zorgen ervoor dat niemand vlucht.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s