Herenakkoord tegen exorbitante topsalarissen

Posted: March 31, 2015 in Overig, politiek
Tags: , , ,

monopolyTopmannen van grote bedrijven verdienen veel geld. En dat is op zich prima natuurlijk. Als je veel verantwoordelijkheid draagt en het bedrijf duurzaam, toekomstbestendig en met oog voor ontplooiing, ontwikkeling en werkplezier van de werknemers leidt, dan mag je ook goed verdienen. Dan mag je behoorlijk veel verdienen. Geen probleem. Maar de beloning van de top staat in geen enkele verhouding meer tot het salaris van de gemiddelde werknemer. En dat is wel verkeerd.

Vroeger, toen de wereld zich herstelde van de Tweede Wereldoorlog, werden bedrijven en maatschappijen met vereende krachten opgebouwd. Toen werd er economische groei gerealiseerd, werd er werkgelegenheid gecreëerd, werd een toekomst gebouwd. De meeste topmannen van bedrijven verdienden toen maximaal 20x het salaris van een gemiddelde medewerker. Dat is veel geld, maar een schijntje bij wat nu betaald wordt.

Topmannen die 400x het gemiddelde salaris verdienen, zijn geen uitzondering, topmannen die 800x het gemiddelde salaris verdienen ook niet en er zijn zelfs topmannen die 1200x het gemiddelde salaris van een werknemer verdienen. De verhouding is zoek. Zulke salarissen hebben niets meer met meer verantwoordelijkheid te maken, of met goed betalen voor bijzondere capaciteiten. Dat is gewoon graaien.

Ik stel voor dat in onze maatschappij teruggaan naar een herenakkoord. De topman van een bedrijf verdient het meeste in een bedrijf, dat is geen probleem. Maar dat salaris bedraagt maximaal 30x het gemiddelde salaris binnen datzelfde bedrijf. Dat betekent dat een topman alleen salarisverhoging kan krijgen als hij het personeel ook salarisverhoging geeft. Dan blijven de verhoudingen gehandhaafd, en worden zowel topmannen als medewerkers goed beloond.

Lijkt me een faire deal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s