Doping vrijgeven voor eerlijke sport

Posted: March 9, 2015 in Sport
Tags: , , ,

pillenEr heerst nog steeds een dopingcultuur in het wielrennen. Zo koppen verschillende nieuwswebsites. Niks nieuws dus, dacht ik toen ik het las. Ik denk dat er geen enkele vorm van topsport is waarin er geen dopingcultuur is. Doping is het gebruiken van middelen die de prestatie kunnen verhogen en die op een door de sportautoriteiten daartoe opgestelde lijst staan. Alle andere producten mag je dus wel gebruiken.

Ten eerste kun je je vragen stellen bij die lijst. Hoe komt die tot stand? Door wie? Waarom staan bepaalde stoffen er wel op, en andere niet? Waarom mag je jezelf wel volstouwen met vitaminen- en mineralenpreparaten, eiwitshakes en ander spul? Maar niet met cortisonen? Waar ligt de grens?

Als ik beter kan herstellen door het nemen van vitaminen, mineralen, eiwitten en ander spul, dan ben ik stoffen tot me aan het neem die de prestatie bevorderen. Dus is het doping. Maar het staat niet op de verboden lijst, dus is het geen doping.

Het argument is gezondheid. Het gaat erom om de gezondheid van de sporters in de gaten te houden. Als dat zo is kun je beter grenswaarden instellen voor middelen. Zoals in de good old eind jaren ’90. Epo verhoogt het aantal rode bloedlichaampjes. Die grens werd toen dus op 50 gesteld. Boven de 50 is schadelijk voor de gezondheid, want dan wordt het bloed zo dik, dat het gevaarlijk wordt.

50 is een mooie grens. Het voordeel van zo’n grens is ook dat de sport eerlijker wordt. Want iedereen mag maximaal doping nemen, totdat die grens van 50 is bereikt. Dus qua zuurstofopnamecapaciteit ontstaat er dan een gelijk speelveld. Want anders is het oneerlijk. Renner X heeft een natuurlijke waarde van 43, en renner Y van 47. Daar valt niet tegenop te trainen omdat je de maximale zuurstofopnamecapaciteit door training maar een heel klein beetje kan verhogen. Renner X is dus altijd in het nadeel ten opzichte van renner Y. En dat is niet eerlijk.

Ik stel voor dat voor alle bekende dopingsoorten er gezondheidswaarden worden vrijgegeven. Dat is goed voor de gezondheid, goed voor de eerlijkheid in de sport, en brengt de spanning ook weer terug. Zit je boven de waarden, dan heb je teveel uit de pot gesnoept, dat is slecht voor de gezondheid, dus krijg je twee weken schorsing om weer gezond te worden.

Iedereen blij, en we zijn af van dat dopinggezeik. Want 1 ding moeten we niet vergeten: sport is sowieso niet eerlijk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s