Roda JC en de koempels

Posted: February 5, 2015 in Sport
Tags: , , , ,

scc.be554d_800_600_wh_defaultKeihard werken, in stoffige omgevingen, diep onder de grond. Kruipen door krochten en spelonken, in diepe duisternis, gewapend met hamers en houwelen op zoek naar iets waardevols. Koempels zijn mannen van staal, letterlijk en figuurlijk. Op zoek naar erts met het immer dreigende gevaar van instorting. In een omgeving waar samenwerking leidt tot leven, en waar individualisme leidt tot ongelukken. In een omgeving waar onbaatzuchtigheid en stalen zenuwen de norm zijn. En vanuit het staal, vanuit de duisternis, richtten ze Roda JC op.  Een club die nu lijkt af te glijden, terug naar de duisternis, terug naar de krochten.

Eigenlijk zouden de spelers van Roda eens met die mannen van staal moeten praten. Beter nog: ze zouden eens drie dagen op hun knieën door de mijnen moeten kruipen, om te beseffen hoe het is als het leveren van wanprestaties door wie dan ook, letterlijk leidt tot instorting. Letterlijk leidt tot de dood.

Mismanagement, zelfverrijking, wanbeleid, marginale inzet. In de mijnen kon het niet. Bij een club waarvan de supporters zich vereenzelvigen met de zo trotse koempels kon het wel. Verder weg van je roots kun je bijna niet komen.

Wanbeleid bracht Roda aan de rand van de afgrond. En de club staat daar nog steeds. Financieel was Roda al afgedaald naar de krochten van het betaald voetbal. De sportieve prestaties volgen dezelfde lijn. Roda speelt niet meer in de eredivisie. Roda staat niet eens bovenaan in de eerste divisie, de Jupiler League.

Als al die managers, trainers, spelers, leden van de Raad van Bestuur, toezichthouders, coaches, administrateurs, materiaalmannen, verzorgers en voorzitters zich nu eens een paar dagen echt vereenzelvigen met de mannen van de mijnen. En daar van leren. Leren over mentaliteit, over doorzettingsvermogen, over gevaar, over samenwerking, over een belang groter dan het eigenbelang. Misschien dat het dan nog wat wordt. Misschien dat Roda dan weer opklimt vanuit de spelonken naar het licht. Go Koempels.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s