Lelystad straks weer een spookstad?

Posted: January 21, 2015 in Lelystad
Het centrale plein in Lelystad

Het centrale plein in Lelystad

Lelystad, ik woon er alweer 12 jaar en in die tijd heb ik de stad zien groeien, vooruit zien gaan, en zien vervallen. Ja, er komen steeds meer huizen bij, hele wijken worden uit de grond gestampt. Toen ik kwam wonen, woonde ik aan de rand van de stad, nu gaan de huizen nog ongeveer 2 kilometer verder voordat de rand van de stad bereikt is. Prachtige woningen staan in die wijken, met mooie auto’s ervoor, speeltuintjes in de buurt, en mooie slootjes die langs de straten lopen. De natuur vlakbij huis.

Maar…

Tegelijk loopt het centrum leeg: Winkels verdwijnen, eigenaren van horecazaken volgen elkaar sneller op dan de klant een biertje kan drinken. Het centrum is dan ook superongezellig. En je moet nog betalen om te parkeren ook. Als je uitgaat, moet je vanaf het plein in het centrum, waar wel twee hele kroegen zitten, een pokke-eind lopen naar het horecapleintje, waar nog een stuk of vijf kroegen zitten, of je moet naar het op een kleine kilometer gelegen winkelcentrum het Lelycenter, waar ook een hippe disco zit. In een andere straat, net buiten de looproute zit de Underground, een goed aangeschreven poppodium.

En anders moet je naar BataviaStad, waar wel veel restaurantje zitten. Maar als je een wijntje wilt drinken, of een biertje, dan kun je niet met de auto. Dan ben je aangewezen op het openbaar vervoer, of je moet vanaf de rand van de stad die 2 kilometer bij mijn huis vandaan is, ongeveer 9 kilometer fietsen. Voor veel mensen is dat een brug te ver, en er zijn veel fietsbruggen in Lelystad, want de fietspaden zijn van de doorgaande autoroutes gescheiden. Dus fietspaden gaan dwars over de doorgaande wegen met bruggen, waarna het fietspad eindigt in een woonwijk, en de bewegwijzering ook stopt, zodat je hopeloos door de wijken dwaalt op de fiets.

En geen kroeg te bekennen om de energievoorraad aan te vullen. Want in de nieuwe wijken zijn geen kroegen, of winkels. Die wijken zijn om in te wonen. Precies zoals ooit bedacht was door ambtenaren van de Rijksdienst voor de Ijsselmeerpolders: je hebt wijken om te wonen, gebieden om te winkelen, en gebieden om uit te gaan. En die mogen niet vermengd worden. Dat ze daarmee lijnrecht tegen het advies van stedenbouwkundigen ingingen, ach, dat zou wel loslopen. Niet dus.

Het centrum baart me het meest zorgen. Een groot, kaal en winderig plein, met leegstaande winkels en een heel klein beetje horeca. Als ik dat vergelijk met steden als Den Haag, of zelfs Assen, dan zie ik daar ook pleinen. Pleinen die iets kleiner zijn, en pleinen met horeca. Alle centrale winkelstraten komen uit op die pleinen, de pleinen zijn het centrum van de stad. Zo niet het plein in lelystad. Dat plein ligt aan de rand van het centrum. En om in de winkelstraten te komen, moet je omlopen.

Geen wonder dat het niet gezellig is. Gebrek aan bomen, gebrek aan horeca, gebrek aan verwarmde terrassen, gebrek aan mensen, gebrek aan aansprekende winkels, misschien wel gebrek aan ondernemerschap bij Lelystedelingen of Lelystatters, misschien wel gebrek aan ondernemerschap en visie bij het gemeentebestuur, dat vaak in de clinch ligt met de ondernemers die er wel wat van willen maken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s