ZZP: meten met twee maten

Posted: January 13, 2015 in Overig, politiek
Tags: , ,

ZZPZZP’ers moeten pensioen opbouwen, desnoods verplicht. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het lijkt wel of ZZP’ers steeds meer werknemersplichten krijgen, maar dat de bijbehorende werknemersrechten niet meegenomen worden. ZZP’ers hebben geen recht op vakantiedagen, op een eindejaarsuitkering, op loondoorbetaling bij ziekte en geen recht op een WW-uitkering als een opdracht is afgelopen.

Maar ZZP’ers moeten voor sommige opdrachtgevers wel verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, ZZP’ers betalen meer voor hun ziektekosten, want ze zijn zelf verantwoordelijk voor het werkgeversdeel. En nu wil de AFM daar ook nog een verplicht pensioen bij doen, terwijl er ook stemmen opgaan om de zelfstandigenaftrek of te verminderen, of af te schaffen. ZZP’ers worden blijkbaar niet meer gezien als ondernemer, maar als melkkoe. Een ZZP’er is zelf verantwoordelijk voor zijn financiële huishouding en levensonderhoud, daarom zijn ze zelfstandig. En dat moeten we zo houden.

Tenminste zolang het gaat om echte ZZP érs. Niet om mensen die min of meer gedwongen werken als ZZP ér, want die zijn er ook genoeg. Daarom is het tegengaan van schijnconstructies wel belangrijk. De Belastingdienst controleert daar natuurlijk op. En dat terwijl de Belastingdienst in sommige gevallen al jaren achter elkaar dezelfde ZZP’ers in dienst heeft, als ZZP’er. Hoezo verkapt dienstverband? Hoezo meten met twee maten?

Want dat is wat de overheid doet, meten met twee maten. Het kan niet zo zijn dat je een ondernemer verplicht tot deelnemen aan allerlei regelingen, om die ondernemer dan niet ook rechten te geven die anderen die aan dezelfde regelingen moeten deelnemen wel hebben.

De ZZP ér is zelfstandig. En daarmee basta.

Advertisements
Comments
  1. Dankje voor de aanvulling Frank!

    Like

  2. Frank says:

    Goed en scherp artikel. Kleine correctie: De échte ZZP-er is zelfstandig, de (gedwongen) nep-ZZP-er lijkt meer op een dagloner uit de 19e eeuw.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s