Het gaat niet om de hypotheek, het gaat om wonen

Posted: December 30, 2014 in groei, Overig
Tags: , , , ,

geld tellenDe woningmarkt veert weer op na jarenlang in een neerwaartse spiraal te hebben gezeten. Het aantal verkopen trekt aan, en de prijzen stijgen. Het afgelopen jaar heb ik de woningmarkt op voet gevolgd, ik was immers verantwoordelijk voor de inhoud van het Hypotheken-Platform. En ik heb daar gezien dat de crisis op de woningmarkt eigenlijk niet lang genoeg heeft geduurd om echt veranderingen te bewerkstelligen. Al jaren worden er congressen en events georganiseerd om de hypotheekbranche klantgerichter te maken. Cursussen om klanten goed te helpen vinden gretig aftrekt, zeker toen het crisis werd.

Het aantal Hypotheekadviseurs nam zienderogen af, en ook makelaars hadden het moeilijk. Hypotheekverstrekkers moesten afschrijven op slechte leningen en banken hun balansen op orde brengen. Daardoor was er eigenlijk geen aandacht voor de klant, maar alleen aandacht voor het overleven van het systeem zoals het bestond. En dat systeem gaat verder, in iets minder risicovolle vorm, maar het systeem staat overeind. De macht ligt bij de banken.

Een aantal partijen ageert daar tegen, die komen met ideeën om de macht van de traditionele partijen te breken. Initiatieven die meer aandacht zouden moeten krijgen, omdat die veel meer in belang van de klant denken. Daan Dijkhuizen van Topicus Finance komt met Fundbook, een website waarop Hypotheken gecrowdfund kunnen worden. Will Keuren, die zelfstandig hypotheekspecialist is, pleit voor veel meer aandacht voor het wonen als geheel, in plaats van aandacht op de hypotheek. Andere partijen zeggen dat woningtaxatie niet meer nodig is, omdat de waarde van 90 procent van alle woningen bekend is. Dat scheelt zo weer enkele honderden tot duizenden euro’s op het hypotheekbedrag. Via DigId zouden notariële handelingen in een zucht gedaan kunnen worden, wat ook weer ontzettend veel scheelt in de kosten.

Toch worden die initiatieven niet omarmd door de gevestigde partijen. In sommige gevallen worden ze zelfs tegengewerkt door de gevestigde partijen. Het systeem dat geen aandacht voor de klant, maar alleen voor de eigen winstgevendheid heeft, houdt zichzelf zo in stand. Bevlogen mensen die minder in geld, maar in waarde denken, dreigen zo bot te vangen. Eigenlijk kan er alleen wat veranderen als de eurotekens uit de ogen van de financiële instellingen verdwijnen, en ze zich echt gaan richten op wat het beste is voor de klant. En de klant moet zich tegelijk bewust zijn dat het verkrijgen van de maximale hypotheek niet bijdraagt aan het woongenot, maar de gouden ketens strakker om de polsen bindt. Het gaat niet om de hypotheek, het gaat om woongenot.

Advertisements
Comments
 1. Frank says:

  Ja hoor, heb je enig idee wat de notaris zoal tegenkomt bij zoiets “simpels” als de overdracht van een woning ? een kleine bloemlezing uit 20 jaar dagelijkse praktijk:
  – meneer x verkoopt zijn huis, “vergeet” even erbij te zeggen dat zijn ex-vrouw aanspraak heeft op de helft van de verkoopopbrengst;
  – ex-echtelieden geven ieder hun geheel eigen uitleg aan het echtscheidingsconvenant bij de verdeling van de voormalige echtelijke woning of stellen op het laatste moment extra eisen;
  – kind krijgt kooprecht van ouderlijk huis, na overlijden ouders stellen de andere kinderen allerlei eisen aan hun medewerking (soms regelrechte chantage) of weigeren botweg om mee te werken aan de overdracht;
  – verkoper en zijn makelaar vergeten bij de verkoop van een woning dat er nog een anti-speculatie beding of voorkeursrecht van koop op het pand rust;
  – een koper wil dat de overdracht van zijn nieuwe woning meteen geregeld wordt, zijn hypotheek is immers “binnen 3 dagen rond” (ha ha ha, droom lekker verder);
  – een verkoper wil dat de overdracht meteen geregeld wordt, de aflosnota kan volgens hem “binnen een paar uur” geregeld zijn inclusief afkoop van de levensverzekering of beleggingspolis.
  – verkoper “vergeet” notaris te melden dat bij de overdracht van de woning ook nog een overbruggingslening moet worden afgelost.
  – een woning wordt verkocht door een persoon die daartoe niet bevoegd is (de makelaar slaapt lekker verder);
  – een woning wordt door erfgenamen verkocht buiten de (bevoegde) executeur om. “We hebben niks te maken met die lul” krijg je dan te horen….
  – een bewindvoerder die bij de verkoop van een woning zijn pure onkunde maskeert met een grote bek;
  – koper heeft zijn financiering niet rond, maar eist dat de overdracht doorgaat, de centen komen later wel (een overdracht afwikkelen als de centen er niet zijn is een notariële “doodzonde”)

  En zo kan er nog wel even doorgaan.

  Enig idee waarom de overdracht van huizen in Engeland of Amerika zo duur is ?

  Like

  • Dankjewel voor je uitgebreide reactie Frank! Dat waardeer ik enorm!

   De voorbeelden die je aanhaalt, zijn treffend. Tegelijk lijken het mij voorbeelden die enerzijds veel tijd kosten, maar anderzijds ook voorbeelden die min of meer ‘incidenten’ zijn. Ik denk dat het gros van de hypotheekakten – zeg 80 % – ‘gewoon’ goed gaan. Zeker als de commerciele variant van DigiD doorontwikkeld wordt en mogelijk wordt gekoppeld aan de echte DigiD. Dan staan meer systemen met elkaar in verbinding en kan al snel worden ingeschat of een verkoop een formaliteit is, of dat er extra maatwerk moet plaatsvinden. Een hypotheek kan al in een paar dagen rond zijn, sterker nog, dat kan ik veel gevallen in een dag, omdat financieel alles bekend is van klanten. In het overgrote deel van de gevallen tenminste.

   Ik stel voor dat er veel meer gekeken wordt naar maatwerk. Is er maatwerk nodig? En kost dat veel tijd, dan is het duur, kost het geen tijd en gaat alles volgens het boekje, dan kan het gewoon via DigiD.

   Like

 2. Frank says:

  “Via DigId zouden notariële handelingen in een zucht gedaan kunnen worden, wat ook weer ontzettend veel scheelt in de kosten.”

  Als je totaal niet weet waar je over praat, kun beter je mond houden !

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s