Jaap Stam en het onderwijssysteem

Posted: December 9, 2014 in Overig, Sport
Tags: , , , ,

diplomaJaap Stam is gestopt met zijn trainerscursus. Hij kan de klassikale lessen niet goed aan. Helaas is Nederland zo ingericht dat mensen die anders leren dan de gemiddelde mens, niet goed meekunnen in een schoolsysteem. Ikzelf val ook niet onder de gemiddelde mens, want in schoolsystemen haakte ik ook al snel af. Terwijl ik honger naar kennis, waardoor ik me wel een breuk lees, en video’s kijk, en schrijf, om maar meer en meer te weten. Voor Jaap Stam is nu het wrange dat hij waarschijnlijk geen hoofdtrainer kan worden. Of een papiertje bepaalt of je dat kunt…

Johan Cruijff had ook geen hoofdtrainersdiploma. Toch is die nog best aardig terecht gekomen als trainer. Het probleem met onze maatschappij is dat je binnen de kaders moet blijven. Binnen de kaders die gesteld zijn voor de gemiddelde mens. De gemiddelde mens is echter 1,23 meter groot, heeft een blauw en een bruin oog, een teelbal en een schaamlip, een stukje vlezige borst cup B, en stukje harige borst zonder Cupmaat. De gemiddelde mens bestaat niet.

En hoe meer we zaken afstemmen op het gemiddelde, hoe meer mensen buiten dat gemiddelde vallen. Hoe meer mensen afwijken. Hoe meer mensen een probleem hebben. Hoe meer mensen niet mee kunnen met de standaarden die de maatschappij stelt.

Ik denk dat Jaap Stam ook zonder papiertje een uitstekend trainer kan worden. Ik denk dat heel veel mensen zonder papiertje bepaalde werkzaamheden veel beter kunnen doen dan anderen met een papiertje. Een diploma zegt namelijk niets anders dan dat kunt leren volgens de standaarden die gesteld zijn door de middelmaat. Een diploma zegt niets over de kwaliteiten en capaciteiten die je echt nodig hebt om een functie uit te oefenen.

Ik hoop dat we Jaap Stam snel zien als trainer. Het liefst eerst bij Go Ahead Eagles. Om daarna een zelfde imposante carrière te bouwen als toen hij voetballer was.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s