Opgehokt schuldgevoel

Posted: December 8, 2014 in Overig
Tags: , ,
Kippenstal (foto RTV Oost)

Kippenstal (foto RTV Oost)

De kippengriep waarde weer rond door Nederland (en Duitsland en Groot Brittannië). Hartstikke erg natuurlijk voor de boeren die hun leg- of vleespluimvee gedood zagen worden. Ook dierenwelzijnorganisaties en dierenliefhebbers vonden dat natuurlijk heel erg. Wat ze ook erg vinden is dat er nog steeds pluimveebedrijven zijn met honderdduizenden dieren. Dat zou verboden moeten worden. Misschien zijn er zelfs inmiddels wel petities – die zijn immers toch helemaal hip – aan gewijd. Aan het verbieden van megastallen voor pluimvee en ander vee. Want die stallen zijn heel erg zielig voor dieren. Misschien is dat wel een beetje zo, maar het in Nederland verbieden van megastallen biedt geen enkele oplossing. Het is alleen de verplaatsing van een probleem.

Mensen eten wereldwijd vlees, gevogelte en eieren. Nee, mensen wereldwijd eten veel vlees, gevogelte en eieren. En omdat de welvaart in de hele wereld stijgt, en de wereldbevolking toeneemt, neemt de vraag naar vlees, gevogelte en eieren nog meer toe. Terwijl er tegelijkertijd minder ruimte komt om die beesten te houden. De simpelste oplossing is dus meer beesten in een kleine ruimte om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Dan kunnen we dat in Nederland wel gaan verbieden, maar dan komen er gewoon meer stallen in Brazilië, of Oeganda, of Rusland, om maar een paar dwarsstraten te noemen. Het dierenwelzijnprobleem is dan dus niet opgelost.

Het enige wat op wereldwijde schaal zou kunnen werken is het volop voorhanden hebben van betaalbare, smakelijke, betaalbare, zeer uiteenlopende, betaalbare, goede en betaalbare alternatieven voor vlees, vis en gevogelte. Ooh ja, had ik al gezegd dat die alternatieven dan wel betaalbaar moesten zijn?

Mensen zijn best bereid om minder dierlijke producten te gebruiken. Net als met auto’s: de energiezuinige auto’s gingen de afgelopen jaren als warme broodjes over de toonbank. Maar toen zat er ook veel subsidie op, en waren ze betaalbaar, terwijl die auto’s tegelijkertijd in niets onder deden voor de minder energiezuinige auto’s. Consumenten kochten die auto’s omdat ze het merkten in hun portemonnee. Duurzaam was betaalbaar en economisch voordelig. Alleen jammer dat het alleen in Nederland gold. Voor elke in Nederland verkochte energiezuinige auto, gingen er in opkomende economieën misschien wel 10 extra niet-zuinige auto’s de showroom uit. Dus het effect op het milieu is te verwaarlozen.

Hetzelfde geldt voor vlees en eieren. Zolang er op wereldwijde schaal niets gebeurt aan het goedkoop beschikbaar krijgen van alternatieven, blijven dieren opgehokt in steeds kleiner wordende kooitjes. Simpelweg omdat er vraag is naar de producten die die dieren leveren. Een verbod in Nederland draagt daarom niet bij aan een oplossing. Hooguit draagt het bij aan faillissement van meer boeren, duurdere producten in de supermarkt, en aan afkoop van een schuldgevoel.

Wereldwijde actie dus voor dierenwelzijn. Wereldwijde actie voor duurzame, smakelijke en betaalbare voedselvervangers. Ik zie het niet gebeuren. Jij wel?

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s