Fouten. Veel fouten.

Posted: November 28, 2014 in groei, Overig
Tags: , , , ,

Don't carry your mistakes around with youIn Nederland groeien we op met de boodschap dat je geen fouten mag maken. Want als je fouten maakt, krijg je een slechte beoordeling. Als je fouten maakt, blijf je zitten. Als je fouten maakt word je gewisseld. En de beste manier om geen fouten te maken, is om niks te doen. En dat doen veel mensen dan ook. Maar eigenlijk is dat ook fout. Want wie geen fouten maakt, maakt niks. Waarschijnlijk heb ik onwijs veel gemaakt in mijn leven. Want ik heb echt veel dingen fout gedaan.

Ik heb mensen die ik geïnterviewd had verkeerde namen gegeven op de radio. Ik heb onnoemlijk veel vertiksels gemaakt in teletekst en internetberichten. Ik heb ruzie gemaakt met heel veel leidinggevenden. Ik ben aan de drugs gegaan. Ik heb oerstomme financiële beslissingen genomen. Ik ben min of meer failliet gegaan, omdat ik mijn bedrijf niet goed genoeg voerde. Ik ben gescheiden. Ik ben ooit getrouwd. Ik heb ooit per ongeluk de Rabobank.com-website offline gehaald. Bij een perspresentatie van RTL wist ik niet wie topmodel en presentatrice Renate Verbaan was en meldde dat ook aan haar (‘maar wat doe jij dan bij RTL?). Ik heb ooit kaartcoördinaten omgedraaid waardoor ik met mijn peloton een kilometer of 10 aan het omlopen was. Ik heb ooit in een t-shirt bij een sollicitatiegesprek gezeten omdat ik mijn colbert en overhemd thuis had laten liggen. Ooit heb ik op een date een dame die aan de lijn was (en dat tegen me had gezegd) een doos chocolade cadeau gedaan. Ik ben tv-beelden vergeten aan te vragen waardoor het belangrijkste nieuwsitem van het jaar in de soep liep. Ik heb interviews opgenomen, terwijl ik de recorder was vergeten aan te zetten. Ik heb bij een training gestaan die ik moest geven om erachter te komen dat ik mijn presentatie thuis had laten liggen. oops

Bij een examen dat ik moest maken, had ik de laatste – en belangrijkste vraag – over het hoofd gezien. Bij een sollicitatie bij een telefonische klantenservice, zei ik: maar dat kan toch veel gemakkelijker digitaal? Ik heb alle computersystemen bij een bedrijf waarvoor ik werkte, vast laten lopen doordat ik een verkeerd scriptje op intranet had gezet. Ik doe ongetwijfeld geregeld dingen opvoedkundig verkeerd. Ik ben wel eens wakker geworden in de trein op een rangeerterrein. Ik ben ooit naar het verkeerde plaatsje Huizen gereden, omdat ik dacht dat ik daar een triatlon had. Ik ben bij een wielrenwedstrijd aangekomen, na 2 uur rijden, om erachter te komen dat ik mijn helm thuis had laten liggen.

En weet je wat? Ik leef nog. En er is ook niemand dood gegaan door mijn blunders. Nog beter: ik heb er onwijs veel van geleerd. En ik heb goeie verhalen om te vertellen op verjaardagen, aan collega’s en zelfs bij sollicitatiegesprekken.

Want natuurlijk gaan dingen fout. En zolang er niemand dood aan gaat, is het ook niet heel erg. Want niets werkt verlammender bij het creëren van iets als de angst om het fout te doen. De angst om fouten te maken, om afgewezen te worden, om veroordeeld te worden zorgt ervoor dat bij veel bedrijven de innovatie stopt. Zorgt ervoor dat mensen geen stappen durven ondernemen. Zorgt ervoor dat briljante ideeën niet uitgevoerd worden.

Maak dus fouten. Want dan weet je zeker dat je ook veel dingen goed maakt!

Advertisements
Comments
  1. Er bestaat geen onfeilbare mens, waardoor elkeen wel fouten maakt. De meest verkeerde keuze die verscheiden mensen maken is om niets te proberen of om er geen werk van te maken. Niets doen is zoals u opmerkt dan reeds de fout keuze die de mens maakt.

    enkel als men iets verricht kan het goed of slecht aflopen. Dar moet men de bluts met de buil durven nemen en durven experimenteren. Zonder iets nieuws uit te proberen zal er ook niets nieuws gevonden worden. Wat echter velen over het hoofd zien is dat doorheen de geschiedenis datgene wat, op een bepaald ogenblik, als fout werd aanzien later toch het juiste of juistere bleek te zijn.

    De mens hoort bescheiden te zijn en te erkennen dat iedereen wel eens verkeerd kan zijn en dat iedereen verkeerde keuzes kan maken of zelfs juiste keuzes die verkeerd kunnen uitdraaien.

    Het allerbelangrijkste is dat wij uit onze en andermans fouten moeten leren. als wij dat doen kunnen wij verder ontwikkelen en groeien in kennis en wijsheid.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s