Obesitas als grootste gezondheidsbedreiging

Posted: November 27, 2014 in Overig
Tags: , , , , , ,

20140516-180150.jpg‘Ja, dat klimmen is ook zo moeilijk. Daar word je heel moe van’, zo is een moeder zeer begripvol naar haar zoon in kinderspeelparadijs Ballorig in Lelystad. Ik begrijp ook dat het moeilijk voor dat specifieke jongetje. En ik zie dat het als troost een tweede zakje chips krijgt van de moeder, die zelf maar een appelgebakje naar binnen stopt. Ook haar tweede. Het is misschien niet verbazingwekkend, maar deze moeder en haar kind zijn beiden veel te zwaar. ‘Mama gaat niet mee klimmen hoor, daar heb ik geen zin in’, zegt de moeder nog als haar zoontje weer wegloopt. ‘Dat zou je juist wel moeten doen’, dacht ik nog. Maar ik had niet de guts om dat hardop te zeggen. Ook omdat ik het wel goed vond dat het kindje zelf wel doorzettingsvermogen had en gewoon weer ging proberen te klimmen.

 

De gevolgen van zwaarlijvigheid kosten onze samenleving miljarden per jaar. De schade van zwaar overgewicht is groter dan de schade door roken. De verslaving aan eten is een groter probleem dan de verslaving aan heroïne. De kosten voor zorg door ziektes die voortvloeien uit obesitas zijn groter dan die van drankverslaving.

In 2010 was het kantelpunt. Voor het eerst in de historie stierven meer mensen aan de gevolgen van te dik zijn, dan aan de gevolgen van honger. En die trend zet door. Het voedselprobleem is niet meer een tekort aan voedsel, maar een teveel aan calorierijk – maar voedingsstofarm – voedsel. Het probleem is niet dat mensen fysiek opgebrand sterven door zware arbeid in slechte omstandigheden. Het probleem is dat mensen te dik sterven door te veel vreten en te weinig bewegen in de maximale comfortzone.

Gestimuleerd oor een maatschappij waar de auto de norm is, het OV voor onrendabelen en de fiets voor paupers, bewegen we minder en eten we slechter. Handenarbeid en denkkracht wordt vervangen door 3D-printen en robots, en kinderen die 500 meter van school wonen, worden met de auto gebracht.

Mensen zelf dragen bij aan torenhoge zorgkosten door te stoppen met bewegen. Door het recht op een scootmobiel op te eisen. Door structureel te veel suiker en andere ongezonde bagger naar binnen te werken. Door niet te sporten maar te zappen. Door chips als volwaardig ontbijt te beschouwen.

Een teveel aan ongezond voedsel en te weinig beweging zijn de grootste gezondheidsbedreigingen voor de mens. What the fuck?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s