Sportcultuur: valsspelen om mee te doen

Posted: November 24, 2014 in Sport
Tags: , ,

dollarsWat is dat toch in de sport? Het lijk wel of alle lagen van de sport zijn doordrongen van egoïstische, op macht en geld beluste figuren, die overal vooral zelf beter van willen worden. Bij de FIFA wordt niet alleen de top geregeerd door ver van de werkelijkheid staande idioten waarbij zelfs de ethische commissie niet-ethisch lijkt te handelen, ook bij pupillen elftallen gaan ouders zonder scrupules scheidsrechters, trainer en tegenstanders fysiek en verbaal te lijf.

De voorzitter van de ISU, de internationale schaatsbond, geeft aan niet met sporters te willen praten. Tegelijk verbiedt hij sporters om mee te doen aan schaatswedstrijden die niet helemaal in zijn straatje passen. De wielerunie wordt geregeerd door mannen die zelf uit het pre-epotijdperk stammen, maar zelf zeker niet vrij van verdenking zijn. Armstrong is al zijn titels kwijt, want de dopinggrens werd in 1998 getrokken. Daardoor blijven figuren als Bernard Hinault, Indurain, en andere toppers uit het verleden buiten schot. En dat is raar, want Hinault bijvoorbeeld, klopte Joop Zoetemelk, die wel twee keer werd betrapt op dopinggebruik.

Van de laatste Olympische Finale op de 100 meter sprint zijn ongeveer alle finalisten verdacht van doping, of betrapt op doping. De WK atletiek gaat naar Quatar, waar sporters bij temperaturen van 40 graden een marathon moeten afwerken. Zou het soms ook met geld te maken hebben?

De sport is verrot. Toewijzingen van evenementen worden gekocht. Bewijsmateriaal wordt onder de mat geveegd. Sporters worden opgeofferd voor commercie. En als ze niet opgeofferd worden, bedriegen ze zelf de kluit. Kinderen worden opgejaagd en opgehitst door ouders, die verblind door dollartekens vergeten dat het plezier in sport voorop moet staan.

Het WK-bid voor het WK-voetbal van Nederland was volgens het FIFA-rapport naar corruptie zonder enige verdenking. Nederland, gesteund door Ruud Gullit, was dan ook al snel geen serieuze kandidaat meer. Een aantal Tours de France reed Michael Boogerd schoon. Verguisd en uitgejouwd werd hij door het Nederlandse wielerpubliek, wegens gebrek aan prestaties.

De conclusie is duidelijk. Om mee te doen in de sport moet je van dollars houden. En vals spelen. Zo veel mogelijk.

Eduard van Brakel is ambassadeur van de Stichting Positieve Sportbeleving. Voor een eerlijke en positieve sport.

Advertisements
Comments
  1. rene heinrichs says:

    ach wat is nog sport behalve een geldzaak? Wegblijven van alles wat zg. op sportbasis is georganiseerd. Lekker met wat vrienden en vriendinnen gaan sporten in jouw eigen omgeving zoals vroeger de zomeravondcompetities. Alles waar sportbonden mee te maken of zg. profs daar moet je wegblijven want het gaat alleen maar om de knikkers. en het wordt helemaal te gek als dan gemeentebesturen worden gevraagd om subsidies te geven aan sporten die door professionals worden georganiseerd en voor professionals worden gehouden. Dan moet de wet gelden: als je je eigen broek niet kunt ophouden wegwezen!

    Date: Mon, 24 Nov 2014 09:00:54 +0000 To: reneheinrichs@hotmail.com

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s