Traditionele rolverdeling kan geen kwaad

Posted: November 20, 2014 in Overig
Tags: , ,

husbandZanger Waylon doet van zich spreken. En het is me opeens volkomen duidelijk waarom de samenwerking met zangeres Ilse de Lange maar van korte duur was. Waylon wil geen zelfstandige werkende vrouw. Waylon wil een, al dan niet zelfstandige, thuisblijvende vrouw, die de hele dag voor hem zorgt. En dat is natuurlijk zijn goed recht. Net als dat het goede recht van de vrouw is om dat te willen. De reacties op zijn uitspraken lopen erg uiteen. Sommigen vinden het geweldig dat hij daarvoor uit wil komen, anderen vinden het een gruwel. Want we zijn immers net een beetje goed op weg om meer vrouwen aan het werk en in de top te krijgen, gaat zo’n omhooggevallen BN’er de feministische beweging in de wielen rijden met zijn seksistische rolbevestigende opmerkingen. En dat kan natuurlijk niet.

Sinds de jaren ’50 a ’60 van de vorige eeuw zijn meer en vrouwen aan het werk gegaan. Weg van het oude rolmodel dat de man voor het geld zorgt, en de vrouw zorgt dat het huishouden soepel verloopt. En dat is natuurlijk helemaal prima. Niks mis mee.

Maar het moet ook niet doorslaan. Was vroeger de norm dat de vrouw thuisbleef, nu is de norm dat de vrouw ook werkt. En als je in Nederland afwijkt van de norm, ja dat is niet goed natuurlijk. Gelijke kansen voor iedereen. Maar je moet die kansen wel pakken. Hebben we eindelijk dezelfde rechten voor mannen en vrouwen, dan moet je daar gebruik van maken. Doe je dat niet, dan ben je onzelfstandig, bevestig je de vooroordelen die bestaan, en onderwerp je je als vrouw aan de macht van de man.

Maar zo is het natuurlijk niet.

Juist omdat er gelijke rechten zijn, kunnen mannen en vrouwen op gelijke manier carrière maken. En omdat rechten nog steeds geen plichten zijn, kunnen ze er allebei ook voor kiezen om geen gebruik te maken van die rechten. Dus als een vrouw zegt ‘ik blijf lekker thuis om voor man en kinderen te zorgen’, helemaal goed. Als een man zegt: ‘ik laat mijn vrouw werken en ik blijf thuis om voor vrouw en kinderen te zorgen’, ook helemaal goed.

Tegelijk kan het niet zo zijn dat de thuisblijvenden dan als hulpeloos gezien worden, of dat ze de skills niet hebben om zelfstandig te zijn. Want, wat als de werkende partner wegvalt, door echtscheiding, of – nog erger – door overlijden? Dan moet degene die thuisblijft – man of vrouw – wel in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. En daar zit de knel, want dat kunnen ze vaak niet.

En als die machteloosheid – ik kan niet zelfstandig zijn – ervoor zorgt dat vrouwen of mannen gedwongen worden om thuis te blijven, dan is het wel mis. Dat betekent dat er iets in de opvoeding of in het onderwijs mis is gegaan. Zelfstandigheid is een must.

Want door die zelfstandigheid kunnen mannen en vrouwen de keus maken om te gaan werken, of om thuis te blijven, zonder zich zorgen te hoeven maken over hun eigen life-skills als de ander wegvalt.

En om Waylon even een hart onder de riem te steken: ik vind ook dat er eigenlijk iemand thuis moet zijn om voor de kinderen te zorgen. Het liefst zo veel mogelijk. Maar die iemand hoeft wat mij betreft niet perse de vrouw te zijn. Dat kan ook de man zijn, om maar even in heel traditionele rollen te denken, want ook vrouwelijke echtparen kunnen kinderen opvoeden en manlijke echtgenoten natuurlijk ook.

Ik denk echter, ik heb daar geen bewijs van, dat het feit dat beide ouders steeds meer zijn gaan werken, bijdraagt aan het steeds hoger wordende aantal echtscheidingen, en bijdraagt aan het hogere aantal jongeren dat moeite heeft om op school mee te doen. Daarom zou wat mij betreft een iets meer moderne invulling van de ouderwetse rolverdeling niet eens zo’n slechte optie zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s