Drie eye-openers van planten

Posted: November 19, 2014 in Overig
Tags: , ,

bosSoms hoor je dingen waar je zelf nooit aan hebt gedacht. Dat gebeurt vooral als je jezelf buiten je comfortzone begeeft. Zo begon ik onlangs aan een online cursus van een Amerikaanse Universiteit: ‘What a plant knows’. Ja, er staat echt plant, van die dingen die je in een potje voor het raam zet. En die bomen in een bos, of het gras in je tuin. Zulke planten.  Want, zo stellen de professoren, planten weten heel veel. En kunnen heel veel, en zijn feitelijk veel ingewikkelder wezens dan bijvoorbeeld dieren. Want het enige verschil tussen een dier (dus ook een mens) en een plant, is dat een plant zich niet kan bewegen.

En, dat was mijn eerste eye-opener, zonder planten hadden we niets gehad van wat we nu hebben. Ongeveer Alles wat wij gebruiken of nodig hebben om iets te bouwen of te maken, komt bij planten vandaan. En planten leveren ons voedingsmiddelen zonder welke wij niet kunnen overleven.

Alle fossiele brandstof komt bij planten vandaan. Alle kleding die we dragen vindt zijn oorsprong in planten. Alle voedsel dat we eten is of plantaardig, of groeit op door het eten van planten. Planten leveren ons vitamine A en C. Dat kunnen we zelf niet aanmaken namelijk. En zonder planten hadden we geen zuurstof om te ademen. Vliegtuigbanden – die grote dingen van een Airbus bijvoorbeeld, kunnen alleen gemaakt worden van natuurlijk rubber. Omdat er nog geen synthetisch rubber is dat net zo sterk is als natuurlijk rubber. En voor die paar koppen koffie die ik per dag drink, moeten gedurende mijn hele leven ongeveer 30 koffieplanten overuren draaien om genoeg koffiebonen te leveren. En dat gaat alleen al om mijn koffie. Alle drugsverslaafden gebruiken spul dat zijn oorsprong vindt in planten, zoals wiet. Maar ook de meeste medicijnen komen in de natuur voor. Je kunt of een medicijn maken van een plant, of drugs van diezelfde plant.

De tweede eye-openerer die ik te pakken kreeg was dat een plant op raadselachtige wijze ontzettend is geëvolueerd. De stekels van een cactus zijn de blaadjes van de cactus, net zoals dat een eikenboom eikenblaadjes heeft. Maar ook dat een plant moet kunnen weten waar het licht is, weten welke seizoen het is, de temperatuur moet kunnen voelen, en de voortplanting zo moet regelen dat de zaadjes verspreid worden. Dus een plant moet toch over een zekere vorm van intelligentie bezitten, om zich overal te kunnen aanpassen.

De derde eye-opener was voor mij het voedselprobleem dat werd aangestipt en waar planten mogelijk ook een oplossing voor zijn. Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft een voedselprobleem. En van die ongeveer 55 procent, heeft bijna een kwart een probleem dat je niet verwacht. Namelijk wel toegang tot veel en overvloedig voedsel, maar dat is dan voedsel dat wel genoeg – of beter te veel – calorieën biedt, maar niet genoeg voedingswaarde heeft, zoals mineralen en vitamines. En dat zorgt voor een ontzettend ongezond gedeelte van de wereldbevolking. Dat gedeelte kampt met gezondheidsproblemen zoals tekort aan allerlei gezonde voedingsstoffen en overgewicht.

Als die mensen nu minder vlees en vet zouden eten, en meer planten, denk aan verse groenten en fruit, dan zouden we een boel gezondheidsellende oplossen. Minder dieren kweken om te eten, maar meer gewassen telen. Dan lossen we gelijk ook de honger in de wereld op.

Ik kijk voortaan met andere ogen naar de planten die ik om mij heen zie. En ga even naar een tuincentrum, om mijn huis en tuin wat groener te maken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s