Sinterklaas heeft gelijk

Posted: November 12, 2014 in Overig
Tags: ,

sinterklaasVroeger toen ik jong was, in de tijd dat seks nog vies was en bier nog lekker, leerde ik dat Sinterklaas altijd gelijk had. Sinterklaas was een oude wijze man, met een brok levenservaring en door zijn goedertierenheid nam hij altijd de beste beslissing. Als de Sint het zei, dan was het zo. Nu vallen allerlei voor- en tegenstanders van zwarte Piet, witte Piet, kaaskleur Piet, regenboog Piet en alle andere soorten Pieten over elkaar heen. Zoals Fillemon Wesselink gisteren zei bij Pauw: ‘dat mensen voor of tegen Piet demonstreren, dat snappen mijn kinderen niet’. De discussies gaan over tradities en discriminatie. Grote mensen discussies dus.

En we zijn allemaal jong geweest, en we weten hoe het is als jouw ouders een leuk speelpartijtje, of een leuk feestje weten te verpesten, met hun volwassen opmerkingen, of met hun meningen over wat je wel en niet moet doen.  En hun opdringerige gedoe met hun normen en waarden over wat goed en slecht is. Volwassenen zijn erg goed in het verpesten van leuke kinderfeestjes. En dat bewijzen we met de Pietendiscussie.

Sinterklaas is eigenlijk de enige die echt wijze woorden sprak. Ik was gisteren net op tijd thuis. Net op tijd om ons zoontje van 4,5 jaar oud met wat buurtvriendjes, aangehaakte ouders en mijn vriendin de straat op te zien gaan. Met zijn lampion – zelf gemaakt op school-, om liedjes te zingen en snoep te krijgen. En ik was net op tijd om het Sinterklaasjournaal te zien.

Terwijl ik mijn groentesoep naar binnen zat te lepelen, zag ik vanaf de bank Dieuwertje Blok vragen aan Sinterklaas ‘of de Pieten er ook weer bij waren?’. ‘Natuurlijk’, antwoordde Sinterklaas (ik mijn verbeelding zie ik hem altijd nog naar de boezem van zijn zus Kees grijpen, maar dat doet nu even niet ter zake). En de Sint ging verder: ‘Het wordt weer ouderwets gezellig, net zoals het altijd is geweest’. Hoofdpiet herhaalde die boodschap tegen Paniek Piet: ‘Sinterklaas zei dat het gezellig moest blijven’.

Sinterklaas heeft gelijk. Natuurlijk heeft Sinterklaas gelijk. Want dat is waar het om draait, een gezellig feest voor kinderen en hun familie. Laten we het gezellig houden. Want de kinderen die in Sint geloven, interesseert het geen bal welke kleur Piet heeft. Dat is een grote mensen discussie. En die discussies verpesten meestal de kinderfeestjes. Laten we doen wat Sinterklaas zegt: laten we het gezellig houden. Dat lijkt me het beste.

Advertisements
Comments
  1. levi says:

    Volwassenen verpesten altijd alles.
    Maar waarom zeg mama dan,,, je vader in ook nog een kind.
    Ik heb blij dat ik nog een kind ben. Hoop dat ik nooit volwassenen wordt vind ik nu al zielig voor de kindje die nog na mij komen

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s