Belasten! Belasten! Belasten!

Posted: November 7, 2014 in Overig, politiek
Tags: , ,

belastingAls je geld verdient, dan betaal je belasting. Niet leuk, maar het is logisch. Zo gaat dat al eeuwen. Maar ja, bij de overheid en semi-overheid proberen ze ook ondernemender te zijn. Dus gaan ambtenaren proactief aan de gang met regels. Want meer opbrengsten, dat zou leuk zijn. Dat doen ze bij commerciële bedrijven ook dat streven naar winst, en dat kunnen de ambtenaren van de belastingdienst natuurlijk beter.  ‘We moeten proactief en ondernemend in de missie van ons bedrijf meer inkomsten voor de staat genereren’, zo heeft het vast geklonken aan het begin van een meeting. De betrokken ambtenaren, en een paar dure externen natuurlijk, keken wat wazig. Eerst even wakker worden, want dat was wel ingewikkeld, zo’n zin. En een collega was ook nog te laat in het pand, want die kon geen parkeerplek vinden.

‘Een vriend van mij had dat ook steeds’, zo begon een belastingcollega een sociaal onderonsje tijdens de vergadering. ‘En toen heeft zijn baas hem een parkeerplek met abonnement gegeven. Nu kan hij wel parkeren in zijn leasebak’. Een andere collega wordt wakker er blinkt al een overwinningsglans in zijn ogen ‘Dat is het!’, juicht hij, ‘Daar kunnen we meer inkomsten voor de staat mee genereren!’.

De rest is nog niet wakker en kijkt glazig in die hip ingerichte vergaderkamer met uitzicht. De collega met het idee staat op. Zijn lichaamstaal verraadt pure triomf, de ogen glinsteren, blosjes op de wangen. Hij stopt zijn overhemd in zijn blauwe pantalon, en hangt zijn grijze stropdas voor de koffievlek op zijn vaalwitte, te vaak gewassen, hemd. Nu is hij er klaar voor. Zijn moment van glorie komt. Wat kan hij dat trots aan zijn vrouw vertellen vanavond.

‘Ik heb het’, schreeuwt hij juichend. ‘Als je een parkeerplaats krijgt van de baas, dan is dat ook een vorm van loon!’ Weer een ander collega staat ook op, wat weifelend, maar ook bij hem begint zich een lach op het gezicht af te tekenen. ‘Ja….dat is zo…’, van opwinding begint hij te stamelen. En langzaam veren de andere 12 collega’s ook op. Ze staan naast hun stoelen, en beginnen te lachen en te stralen. Ze slaan elkaar op de schouders: ‘Dat is het! We gaan parkeerabonnementen van de zaak belasten. Want dat is loon. Dus belasting betalen!’. In polonaise gaat het door de vergaderkamer, naar de gang. Op naar de koffieautomaat. ‘Belasten! Belasten! Belasten!’, zo klinkt het uit vele kelen, want andere collega’s sluiten zich aan de polonaise. Zo vaak is het immers ook weer geen feest daar tussen de blauwe enveloppen.

Enthousiast en proactief gaan ze aan de slag. Een stoot energie hebben ze ervan gekregen, de adrenaline giert door hun lijf. Dit wordt het plan. De redding voor de schatkist. Het belasten van parkeerplekken van de zaak. Dat ze dat niet eerder hadden bedacht!

Advertisements
Comments
  1. Kees. says:

    Mooi artikel en heel herkenbaar

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s