Het nieuwe verschrikkelijke werken

Posted: November 5, 2014 in Overig
Tags: , ,

HNWHet nieuwe werken: tijd- en plaatsonafhankelijk werken, want alleen het resultaat telt. Dat is fijn en het is verschrikkelijk. Het is fijn, omdat je dan af en toe thuis kan werken. Verslapen en te laat voor kantoor? Het nieuwe Werken helpt. Je start je computer op, stuurt een mailtje dat je thuiswerkt, en klaar is Kees. Ideaal.Maar tegelijk zorgt het nieuwe werken ervoor dat mensen die gehecht zijn aan vaste patronen, of behoefte hebben aan sociaal contact met collega’s wat meer verloren zijn. Kantoortuinen in onpersoonlijke ruimten, elke dag andere gezichten om je heen. En dan ook nog de collega’s die niet meedoen aan het nieuwe werken, maar zichzelf in die flexibele kantoortuin een vaste plek hebben verworven. Waar de collega’s die wel aan het nieuwe werken doen weer over klagen.

Of managers die niet mee willen doen aan het nieuwe werken. Directeuren die toch een privékantoor hebben waar minsten 11 flexplekken in hadden gepast. Of creatieve sessies die niet doorgaan, of niet meer spontaan plaatsvinden, want de collega’s zijn er niet. Of de collega’s die niet meer het idee hebben bij een team te horen, want ze zien elkaar nooit.

Of van die werkplekken die onmogelijk in hoogte verstelbaar zijn. Zodat je als collega van 1,97 meter – zoals ik – achter een te klein bureau moet plaatsnemen, en je rug begint te breken, want de stelschroevendraaier van het bureau is kwijt. Hetzelfde geldt overigens voor kortere collega’s van bijvoorbeeld 1 meter vijftig.

Het enige wat mij echt aanspreekt van Het Nieuwe Werken, is het resultaatgericht werken. Maar dat zou in principe niet nieuw moeten zijn. En het is handig om als het zo uitkomt – kind ziek, even rust aan je hoofd nodig, of het verslapen – thuis te kunnen werken. Maar verder vind ik er eigenlijk geen bal aan, aan dat verschrikkelijke nieuwe werken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s