Gezocht: politiek leider met inhoud en persoonlijkheid

Posted: November 4, 2014 in Leiderschap, politiek
Tags: , ,

leadershipMisschien ben ik wel iets te negatief over de gemiddelde stemgerechtigde, maar ik geloof helemaal niet zo dat mensen echt op een partij stemmen vanwege het programma. Ik denk dat een groot deel van stemgerechtigden op een politieke partij stemt vanwege de man of vrouw die aan het roer staat. Vanwege de leider die voorop staat.  Als je in de historie kijkt naar partijen die het heel goed deden tijdens de verkiezingen, dan zie je vrijwel zonder uitzondering dat er uitgesproken persoonlijkheden aan het roer van die partijen stonden. Figuren als Drees, Den Uyl, Van Mierlo, Rosenmoller, Lubbers, maar ook Marijnissen, Wilders, Kok, Fortuyn, en Balkenende. Ook veel mannen, nu ik dit rijtje zo zie.

Mensen lopen dus achter sterke leiders en persoonlijkheden aan. Op dit moment zijn er relatief weinig echte sterke aansprekende persoonlijkheden actief, alleen Wilders en Roemer, die zich echter allebei op de flanken van het politieke spectrum bevinden, en daardoor de middenmoot minder aanspreken.

Politieke partijen doen er dus goed aan om een echte leider te selecteren als ze goed willen scoren in de verkiezingen. Die leider moet dan vervolgens ook wel capabel zijn om het land echt te leiden. Want als er grote fouten worden gemaakt, dan brokkelt het leiderschap erg snel en terecht af.

Voor de politiek is dat een klus. Want eigenzinnige leiders zorgen ook voor controverse. Maken niet altijd alleen maar vrienden. En bij gevestigde partijen moeten kandidaten ook mee in de stroomlijn van de organisatie, conformistisch zijn. En conformisme levert vooral kleurloze figuren op. Die het in het politieke spel van compromissen sluiten misschien wel goed doen en daardoor snel binnen partijen in rang kunnen klimmen, maar echt leiderschap tonen kunnen ze niet. De gemiddelde kiesgerechtigde heeft echter behoefte aan een duidelijke leider met een duidelijke heldere visie, die daadkracht en standvastigheid uitstraalt. Een persoonlijkheid die gevolgd wordt als het moeilijk wordt.

Naast de inhoud, lijkt mij dat een belangrijk criterium om een politiek leider op de selecteren.

Advertisements
Comments
  1. rene heinrichs says:

    Het lijkt me te verdedigen dat mensen kiezen op basis van een sterke leiderspersoonlijkheid. en het verkiezingsprogramma lijkt vaker alleen interessant voor de kleine echt geinteresseerde achterban- ik ken zelfs politici die stellen dat het verkiezingsprogramma een pro forma zaak is want toch niet gelezen wordt door het stemvee(!). Het stemvee heeft geen geheugen wordt ook vaker gesteld.Maar, beslissingen die genomen zijn door politici die echt nadelig uitwerken voor veel mensen worden echt nog herinnerd door mensen! Of grote debatten- Kruisrakettendebat bijv.- en dan kiezen mensen toch echt op inhoud!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s