Succes is geluk?

Posted: November 3, 2014 in groei, Overig
Tags: , ,

luckGeluk. Dat is wat we kunnen leren van Marco van Basten, aldus een reageerduur die op nujij.nl zijn of haar mening deelde bij een artikel over Marco van Basten. Geluk, is de kreet die veel mensen roepen als iemand hel succesvol is. Geluk, heeft de bedenker van Hay day, of van Candy Crush. Geluk heeft Bill Gates, of Richard Branson. Geluk hebben sporters die gouden medailles winnen. Nou ja, pech hebben ze in ieder geval niet altijd, maar puur geluk? Nee, dat geloof ik niet.

Geluk is als er een briefje van 100 in je gezicht waait. Geluk is in zekere zin het winnen van een loterij, maar dat is minder geluk dan een briefje dat in je gezicht waait. Een paar keer uitgeroepen worden tot beste voetballer van de wereld – zoals Marco van Basten – is geen geluk. Een heleboel miljoenenbedrijven beginnen is geen geluk hebben. Dat is keihard werken.

En natuurlijk komt er een factor geluk bij kijken, bijvoorbeeld toevallig iemand tegen het lijf lopen die in je gelooft. Maar vervolgens is het zaak van keuzes maken. Een loterij winnen is geluk, het kopen van het lot niet. Het hebben van talent om heel goed te kunnen voetballen, is geluk. Het vervolgens dag in dag uit trainen om nog beter te worden niet. Het krijgen van een onwijs goed idee is misschien geluk, het ondernemen van actie om dat idee uit te werken niet.

Veel mensen die – volgens gangbare maatstaven – niet zo succesvol zijn, doen succes van anderen vaak af als geluk. Dat is makkelijk, want dat betekent dat wanneer je zelf geen succes hebt, dat je pech hebt. En aan geluk en pech kun je nou eenmaal niets doen. Dan hoef je dus geen verantwoordelijkheid te nemen.

Was het maar zo gemakkelijk. Natuurlijk is er in het leven sprake van pech en geluk. Toen die vrachtwagen bij mijn Opel Corsa naar binnen reed, ik de snelweg overtolde en ongedeerd uitstapte had ik puur geluk. Of domme pech dat die vrachtwagen bij me naar binnen reed. Maar meestal bepalen keuzes of je wel of niet succesvol bent.

En het maken van een keuze is geen geluk. Dan kies je namelijk elf om iets wel of niet te doen. Je kunt kiezen om een saaie, slechte baan te blijven zitten. Je kunt ook kiezen om iets te gaan ondernemen om je situatie veranderen. En als je dan positieve actie onderneemt, zul je zien dat je opeens meer geluk hebt. Maar dan moet je wel verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden, en zaken als geluk en pech afzweren.

 

Eduard van Brakel schreef ook het boek Betere keuzes, beter leven.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s