Lelystad heeft de toekomst, toch?

Posted: October 28, 2014 in Lelystad, politiek
Tags: , , , ,

lelystadLelystad heeft de toekomst. Tenminste als de plannen voor een overslaghaven en de uitbreiding van het vliegveld doorgaan. Politici, milieuorganisaties, inwonersbelangen en werkgeversclubs buitelen over elkaar heen om hun mening te geven. Die haven moet er wel komen, ooh nee, toch niet. Er ontbreekt iets in de Milieueffect rapportage en het vliegveld kan niet zoveel vluchten aan, of Schiphol is nog niet vol En het milieu, dat is ook belangrijk. Net als de herrie in de achtertuin.

Alle betrokken organisaties benadrukken hun tegenstellingen in het debat. Er wordt niet gekeken naar samenbindende factoren, en samenhangende belangen. Dat komt omdat de meeste partijen, ook die in de gemeentelijke politiek, hun plannen voor de toekomst baseren op waarheden uit het verleden. En het verleden is nooit gelijk aan de toekomst, alleen als je dat wilt.

Het is natuurlijk een makkie om een vervuilende smerige haven voor te stellen, die alle natuur kapot maakt met lekkende olie, en stinkende vrachtwagens die af en aan rijden om nog smerigere lading te vervoeren naar – bijvoorbeeld – het vliegveld, waar het in lawaaiige vliegtuigen wordt geladen die over een smerig vliegveld rijden. Want zo was het in het verleden.

Wie echter naar de toekomst kijkt, ziet dat er elektrische vliegtuigen rondvliegen, dat gebouwen volledig duurzaam kunnen worden gemaakt, weet dat wetenschappers er in zijn geslaagd om elektrolyse na te maken, zodat de energie uit zonlicht nagemaakt kan worden, heeft gelezen dat er dakbedekking is gemaakt die schadelijke gassen uit de lucht filtert, heeft de filmpjes gezien van wegen die gemaakt zijn van zonnepanelen. En dat Havens en vliegvelden steeds schoner worden, en duurzamer. Koppel dat aan steeds mooiere vormgevingen en ontwerpen van gebouwen, en het hoeft niet zo’n drama te zijn als iedereen denkt.

Gelukkig heeft Lelystad een gemeenteraad die zonder blikken of blozen drie ton per jaar afschrijft op betaald parkeren. Dus we kunnen er wel op vertrouwen dat er een mooie, innovatieve, duurzame, economisch rendabele visie op zaken als havens en vliegvelden komt. Want visie die is er blijkbaar genoeg, toch?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s