Geen Icedome gunstig voor topsporthal Almere

Posted: September 22, 2014 in Overig, Sport
Tags: , ,

topsporthalIn Heerenveen zetten ze de Beerenburg koud. Het Icedome in Almere is definitief van de baan. Weer een concurrent minder voor Thialf. Maar wat is dat toch in Almere, de stad die zich zo graag profileert als stad waar topsport mogelijk is, maar waar de topsporthal in een grote kale lege vlakte staat? Waar De Zwarte Schapen, Sporting Flevoland, FC Omniworld, Almere City FC, het toch redelijk doet, maar niet echt leeft onder de bevolking?

Een heel stadsdeel bouwen ze in Almere. Een stadsdeel voor wonen, sport en recreatie. Een geniaal concept. Maar het is akelig leeg in het gebied waar alle sport, vertier en woningen moeten komen. De economische crisis zal niet helpen bij het snel vol krijgen van Almere-Poort. Terwijl het in mijn ogen wel aanlokkelijk klinkt. Sport en Wonen. Als het ook nog duurzaam wordt, heeft Almere goud in handen, qua thematiek die actueel is.

Aan de andere kant heeft de Stad last van negatieve beeldvorming. Almere, je wilt er niet dood gevonden worden, is een gangbare mening. Waarna criticasters er ‘ook niet levend trouwens’, aan toe voegen. En er is het verleden van Almere City FC. Dat als FC Omniworld zijn opwachting maakte in het betaalde voetbal, met Klaas Wilting als belangrijk pleitbezorger.

Die entree kwam er niet nadat er een jarenlange strijd binnen de gemeente was gevoerd. Ja, wij ondersteunen betaald voetbal, maar er gaat geen cent gemeenschapsgeld in, zo was het credo waar onder meer Leefbaar Almere een grote stempel op de besluitvorming drukte. Ook het Icedome zou er mogen komen, maar niet met financiële steun van de gemeente Almere. De initiatiefnemers van het consortium , de bouwbedrijven Van Wijnen en BAM, kregen niet genoeg investeerders bij elkaar. En als de gemeente ook geen geld levert, wordt het voor investeerders ook minder aanlokkelijk om te investeren.

Steun vanuit de gemeente is leuk. Mooie woorden van de gemeente zijn handig. Maar als er geen boter bij de vis komt, zijn die woorden niets waard. Het principe van Almere ‘geen geld naar betaalde sport’ is op zich te prijzen. Maar als de gemeente een heel stadsdeel uit de grond wil stampen dat gestoeld moet worden op de principes sport en wonen, zou een financiële injectie de kans van slagen nog wat groter maken.

Het voordeel van de wat wijfelende koers van de gemeente is in ieder geval dat de topsporthal voor basketbal en volleybal in ieder geval goed in het zicht staat. Op de lege kale vlakte er omheen is nog weinig bouwactiviteit te zien. Dus de topsporthal blijft een blikvanger, die in ieder geval geen concurrentie krijgt van een hypermoderne schaatshal.

Advertisements
Comments
  1. Denk dat de meerderheid van de inwoners van Almere totaal niet op deze ijshal zaten te wachten. Het kost alleen maar geld en de winst zou waarschijnlijk minimaal zijn. Net als de Floriade die tot de stad is aangetrokken. Hopelijk zal ook dit project vana nov/dec van de baan verdwijnen voor de inwoners van Almere

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s