Zingeving

Posted: September 18, 2014 in groei, Overig, politiek
Tags: , , , , ,

meaningTweede Kamerlid van der Staaij (SGP) had het bij de Algemene Politieke Beschouwingen over zingeving. Het is niet toevallig dat een Christelijke partij met een dergelijk woord komt, in tijden dat onze samenleving zoekend is naar richting. Door het geloof probeert de SGP zin aan het bestaan als mens te geven, richting in onzekere tijden. Ook andere stromingen als het Boeddhisme, Islam, Jodendom, maar oom meer spirituele groeperingen willen meer zingeving. Ze willen hogere waarden nastreven om het aardse bestaan als mens zin te geven. Ik denk dat van der Staaij gelijk heeft. Er is momenteel weinig zingeving in de samenleving. Weinig richting. Niet dat we nu met zijn alleen naar de kerk moeten rennen – wat mij betreft liever niet zelfs -, maar meer aandacht voor waarom we op aarde zijn, en wat we kunnen betekenen voor een ander en voor de wereld, dat zou niet verkeerd zijn.

De hoogste zingeving die ik de afgelopen jaren heb gehoord is ‘economische groei. Zingeving lijkt tegenwoordig gelijk te staan aan geld. Terwijl geld niets anders is dan een ruilmiddel waar je producten mee kunt komen om gemakkelijker te leven. Geld heeft waarde. Maar zingeving draait om waarden. En die zijn veel waardevoller. Daarbij kan economische groei niet eeuwig doorgaan, op en goed moment is het op. Of zoals Marianne Thieme zei: ‘Oneindige economische groei is onmogelijk in een eindige wereld.’

Eindigheid als opstap naar zingeving. Bij geloven doen ze dat door het Paradijs te beloven. Dat paradijs komt er na de dood, en als je goed geleefd hebt als mens. Maar – de toch zeer gelovige – Van de Staaij ziet de zingeving ook als middel om naar Syrië vetrekkende jongelingen tegen te houden: ‘Als je ziet hoe jongeren zich aangetrokken voelen tot IS, zou er dan niet ruimte zijn voor wat meer zingeving?’, zo vraagt hij zich af.

Anderen zien juist zingeving in de naar de Jihad vertrekkende jongeren. Oud-legerbevelhebber Peter van Uhm stelde dat we kunnen leren van de jonge jihadstrijders. Omdat ze actie ondernemen om hun idealen te verwezenlijken. Let wel: daarmee keurt hij de idealen niet goed, maar wel het feit dat die jongeren idealen hebben, en er iets voor willen doen.

In Nederland lijken de idealen ver weg. Geld als ideaal. Een ideaal om elke maand de rekeningen te kunnen betalen. Dat lijkt de werkelijkheid te zijn waar veel Nederlanders mee worstelen. Het streven naar idealen is vervangen door streven naar meer geld, om daarmee ook idealen waar te maken, zoals het goed zorgen voor het gezin. Dat natuurlijk ook waardevol is. Maar de vraag is of mensen daarmee hun droom bereiken. Jongeren zit boordevol idealen, en die idealen worden langzaam vervangen door de ruimte die de dagelijkse beslommeringen innemen. Maar welke droom willen we realiseren met beslommeringen? Welke droom, welk ideaal bereik je met het betalen van je rekeningen? Welke voetstap willen we achterlaten aan de wereld, wat willen we de wereld nalaten? En wat kunnen we daar nu aan doen?

Antwoord op die vragen brengt ons even los van de sleur. En brengt het denken aan dromen en kansen terug Martin Luther King had het in zijn wereldberoemde toespraak niet over ‘een plan om de economie vlot te trekken’. Hij had een droom. En daarmee bracht hij zingeving. Ik ben benieuwd welke droom het kabinet nu echt heeft?

Advertisements
Comments
  1. jos van veen says:

    ja..er is natuurlijk wel meer dan economie en Markt ten koste van anderen..dat weten we allemaal..alleen blijven we gewoon zo gek f doen.
    Ook de SGP als rattengedoger

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s