Het Fledderus-effect

Posted: August 31, 2014 in Sport
Tags: , , ,

FledderusRoda JC speelde vorig jaar in de krochten van de eredivisie. Tenminste in de tweede seizoenshelft. In de eerste seizoenshelft deed de club zijn best om daar nog vandaan te blijven. Maar onder de immer goedlachse trainer John-Dahl Tomasson bereikte de club toch het schier onmogelijke: fraai laatste worden in de eredivisie, om dit seizoen onder een andere training glansrijk kampioen te worden van de Jupiler League.

Het Korbach effect, mijn oud-collega Martijn de Groot maakte een geweldige documentaire over deze – helaas overleden – trainer, zorgde er vaak voor dat hij met clubs uit de eerste divisie wist te promoveren. Hij veroorzaakte een schokeffect, de prestaties stegen en de clubs overleefden, of wonnen.

Het tegenovergestelde effect bestaat ook. Alleen is daar geen naam voor. Misschien is het Gullit-effect een goede. Want echt succesvol was hij niet als trainer. Als het tegenovergestelde gebeurt, dan wordt de trainer er vaak alsnog uitgeflikkerd en van nieuwe kop-van-jut wordt dan alsnog een Korbach-effect verwacht.

Bij voetballers bestaat zo’n effect ook. Een nieuwe voetballer kan een club tot grote hoogte stuwen. Zoals Suarez kan, of Robben, Messi of Ronaldo. Ook het tegenovergestelde bestaat. Een speler komt bij een nieuwe club, en de resultaten zijn bedroevend. Fledderus (foto) presteerde het vorig jaar bij Roda JC. En flikt hetzelfde kunstje – verliezen – nu opnieuw. Deze keer in Almelo, bij Heracles.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s