Mopperend op maandagmorgen? Jij niet!

Posted: August 25, 2014 in Leiderschap, Overig
Tags: , ,

Monday_4Hoera! Het is weer maandag! Eindelijk mogen we weer aan het werk na een lang weekend thuis. Niet veel mensen beginnen de maandag op deze manier. Veel mensen staan de halve ochtend mopperend bij de koffieautomaat, want het weekend was te kort, het feest was te leuk en de file te lang. Het is weer maandag. En dan is er ook nog zoiets als het nieuwe werken. Dat is ook niet leuk. Veel mensen gaan naar het werk omdat het moet. Ze doen dingen omdat het ze wordt gevraagd, of omdat het moet. Veel mensen hebben eigenlijk geen idee waarom ze aan het werk zijn. Zeker nu door het nieuwe werken, met steeds wisselende werkplekken en meer zelfstandig de controle verdwijnt, zijn sommige mensen een beetje verloren. In de veranderende maatschappij is het daarom handig om met doelen te werken.

Stel jezelf doelen
Om het werk beter te kunnen overzien en om meer controle over jouw werkzaamheden te krijgen, kun je jezelf het beste doelen stellen. En dan heel praktische doelen. Welke drie zaken wil je deze week af hebben? En welke zaken wil je vandaag af hebben?

Als je de maandagmorgen begint met het opschrijven van jouw doelen voor deze week, dan begin je met een voorsprong op de rest die staat te klagen bij de koffiemachine. Zeker als je die doelen zo stelt dat je er helemaal enthousiast van wordt. Dat je jezelf vrijdagmiddag helemaal blij en opgewekt naar huis ziet gaan, omdat jij jouw doelstellingen hebt gehaald. Zulke doelen geven je energie en richting in je werk. Richting die jij wel hebt, maar anderen niet.

En als je dan toch bezig bent op die schitterende maandagochtend, maak dan gelijk drie doelen die je vandaag gedaan wilt hebben. En minstens 1 van die doelen draagt dan bij aan het halen van je weekdoel. Zorg ook nu dat je enthousiast wordt van de drie dingen die je vandaag echt af wilt hebben, want als je met plezier ergens aan werkt, dan boek je nog betere resultaten.

Praktisch
Misschien hoort het wel bij jouw takenpakket om een netwerkborrel te organiseren. En je stelt je als doel om aan het eind van de week alle uitnodigingen te versturen via mail en post. En als dat is gelukt, dan zou dat je een erg opgelucht en blij gevoel geven. Yes! Weer wat geregeld!

Dat betekent dat je vandaag alle mailadressen en postadressen van de potentiele gasten moet verzamelen, zodat die adressen in je bezit zijn en de uitnodiging vrijdag verstuurd kan worden. Dat betekent dat je naar de databasemarketeer moet om met hem een adressenbestand uit te draaien. En daarvoor maak je vandaag met hem een afspraak, en daarna een afspraak met de directeur om kort te sluiten of al die mensen wel uitgenodigd moeten worden, of dat hij er nog een selectie in wil.

De andere twee doelen
Daarnaast wil je voor vandaag ook de maandelijkse MT-meeting goed opnieuw inplannen. Daarvoor moet je de agenda’s checken van alle MT-leden en een geschikt moment kiezen waarop ze allemaal kunnen.

En als derde doel van de dag heb je geformuleerd dat de wie-is-wie-pagina op intranet van de afdeling Bestuursondersteuning bijgewerkt moet worden, want er zijn nieuwe collega’s bijgekomen, en er zijn er twee vertrokken. Daarom stuur je de collega’s die nieuw zijn een mailtje met het verzoek of ze hun profiel in willen invullen en een digitale foto hebben.

Voordelen van doelen
De voordelen van deze werkwijze zijn legio:

 • Je hebt meer controle over je werk
 • Je werkt naar concrete doelen
 • Je werkt met concrete taken
 • Je kunt je tijd beter indelen
 • Je hoort niet bij de klagers bij de koffieautomaat
 • Je hebt een voorsprong op je collega’s

 

Ook minder mopperen? Koop dan mijn boek Betere Keuzes, beter leven >>>

Advertisements
Comments
 1. nicky says:

  ik voel me na het lezen van dit goed geschreven stukje bijna schuldig dat ik, ook op maandagmorgen!, met plezier naar mijn werk ga…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s