Energievraagstuk: De smartphone of de koelkast

Posted: August 22, 2014 in Overig
Tags: ,

koelkastEen smartphone gebruikt meer energie dan een oeroude koelkast met energielabel Z. Dat klinkt misschien onlogisch, maar het echt waar als je de hele energieketen in ogenschouw neemt. Het maken van koelkast kost energie, net als het transporteren ervan. Vervolgens gebruikt de koelkast energie als hij doet waarvoor hij bedoeld is: het koelen van overheerlijke biertjes. Of ander eten, dat kan natuurlijk ook. Voor een smartphone geldt min of meer hetzelfde. Dat apparaat moet worden gemaakt, gedistribueerd, en wordt vervolgens gebruikt. Whatsappen, internetten, bellen, mailen, candy crush doen. De smartphone verbruikt er lustig op los.

Maar het verschil tussen die smartphone en de koelkast is dat de koelkast alleen zelf stroom verbruikt. Een smartphone zorgt ervoor dat andere apparaten, zoals servers onwijs veel energie moeten gebruiken om alle data te transporteren en zichzelf daarbij koel te houden. Het internetten op je smartphone zorgt er niet alleen voor dat het batterijtje van de telefoon zelf leeg gaat, nee het zorgt er ook voor dat airco’s en ventilatoren op volle kracht moeten draaien om in de Verenigde Staten, of de Tuvalu-eilanden een server koel te houden.

Hoe verder onze digitalisering gaat, hoe meer energie we gaan gebruiken. En die energie moet wel ergens vandaan komen. Bijvoorbeeld van windmolens. Maar die zijn lelijk op het land (wat is er mis met de moderne versie van de good-old-windmolen?) en worden nu dus vaak op zee gebouwd. Dat levert wel een beetje een energieprobleem op. Want windmolens voor op zee zijn veel groter dan windmolens voor op het land. Het bouwen van de windmolen voor zee kost meer energie dan het bouwen van een windmolen voor op het land. Daarnaast kost het plaatsen van zo’n windmolen voor zee ook gigantisch veel energie. Denk maar aan het transport via een schip, het plaatsen en verankeren op de zeebodem met speciale schepen en duikers. Daarbij hebben zeemolens meer onderhoud nodig, en gaan minder lang mee dan windmolens voor op het land. Dus de vraag is of dat allemaal wel zo rendabel is?

Op het land worden de windmolens wel steeds meer rendabel. Maar de grote winst lijkt hem op korte termijn toch te zitten in zonne-energie. Zonnecollectoren worden steeds duurzamer, goedkoper, en hebben een steeds hoger rendement. De lastigheid zit hem alleen in de opslag van de energie, die is nog niet zo goed. Of in ieder geval niet zo duurzaam.

Gelukkig hebben wetenschappers daar ook iets op gevonden. Ze zijn bezig met het nabouwen van een plant. Ja, een echte plant, die aan fotosynthese doet. Daardoor kan met behulp van Waterstof en Co2 een gas worden gemaakt. Dat gas kan weer om worden gezet in benzine, kerosine en andere zaken die we kunnen verbranden om stroom op te wekken. De Co2 die daarbij vrijkomt, wordt vervolgens weer gebruikt om nieuwe energie te maken. Het is geniaal. De broeikasgassen verminderen, terwijl we met behulp van zon duurzame energie opwekken en het energieprobleem oplossen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s