Oorlogen zijn om minder begonnen

Posted: August 8, 2014 in Defensie
Tags: , , ,

soldaatjeRusland trekt een legermacht ter grootte van de gehele Nederlandse Krijgsmacht samen aan de grens met de Oekraïne. Het Midden-Oosten staat in brand. Israël en de Palestijnen doen hun best om elkaar van de aardbodem weg te vagen. In Afrika neemt het geweld tussen verschillende groeperingen toe. Spanningen tussen de Korea’s bereiken geregeld het kookpunt. De economische verschillen tussen landen binnen en buiten Europa lopen op en zorgen voor spanningen. En de internationale conflicten veroorzaken onrust in ons land. De EU en Rusland bestoken elkaar met steeds strengere sancties, die de economieën van alle betrokken landen zullen raken. In Rusland dreigen beelden die we kennen uit de tijd van de Sowjet Unie weer werkelijkheid te worden: mensen die in lange rijen voedsel proberen te kopen. In Europa zijn groente- en fruittelers nu al de dupe van de sancties, de prijzen van hun producten kelderen en bedrijven die afhankelijk zijn van de export naar Rusland dreigen om te vallen. De wereld wordt steeds instabieler en onveiliger en dat zorgt voor onrust.

Tegelijk verschuiven de zwaartepunten van de wereldeconomie. De traditionele grote landen worden binnen enkele decennia ingehaald door de opkomende landen, en onze invloed en welvaart wordt daardoor minder vanzelfsprekend. Oorlogen zijn in het verleden om minder begonnen.

In Nederland en Europa hebben we ons de afgelopen jaren veilig gewaand. Wat kon ons na de val van het ijzeren gordijn nou gebeuren? De directe vijanddreiging was voor even weg. Toen er ook nog een periode van economische groei kwam, waarbij de bomen tot de hemel leken te groeien en niets te gek was, werd de noodzaak om een goed uitgerust leger te onderhouden niet zo meer gevoeld. Met als gevolg dat er op grond van een tijdelijk gevoel een permanente beslissing werd genomen. Onze krijgsmacht werd min of meer ontmanteld. De slagkracht werd dusdanig aangetast dat herstel op korte termijn niet meer mogelijk is. Ook elders in Europa werden krijgsmachten afgebouwd, of minder goed onderhouden.

Het gevolg daarvan is dat wij niet in staat zijn om een politiek middel te gebruiken dat weer hard nodig blijkt te zijn. Namelijk het middel van militaire macht. Dat kunnen we niet als Nederland, maar ook in Navo-verband wordt het lastig. We zijn immers voor 75 procent afhankelijk van de Verenigde Staten, die steeds meer moeite hebben om hun rol van politieagent in de wereld waar te maken. Als Europa kunnen we daar weinig aan bijdragen, en als Nederland vrijwel niks. Onze Krijgsmacht is nog aan het herstellen van de hoogwaardige missie in Afghanistan, terwijl tegelijk de zoveelste reorganisatie wordt doorgevoerd, die weer een directe aantasting van onze slag- en gevechtskracht is.

Steeds meer politici zien gelukkig ook dat de Defensie-verzekering de afgelopen jaren wel erg hard aan waarde heeft ingeboet en pleiten nu voor hernieuwde investeringen. Ik hoop dat het nog niet te laat is. Ik hoop dat we als land, als Europa, als Navo de put kunnen dempen voordat het kalf echt verdronken is. Zodat we hier dan misschien wel iets minder economische groei hebben, maar tenminste wel veilig zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s