Survival

Posted: June 24, 2014 in Overig
Tags: , ,

for_page_biefstuk_met_champignon Lekker. Biefstuk met champignons. Of spaghetti met gehakt. Of kippensoep met grote stukken vlees. In mijn boterhammenzakjes – ecologisch afbreekbaar volgens de verpakking – zit volkorenbrood met gekookte worst. Niet nadenken, gewoon lekker eten. Heel wat anders dan survival-expert Bear Grills die in zijn TV-programma op Discovery Channel na een kwartiertje stopte met stenen gooien naar een kokosnotenboom. Het gooien van stenen kostte meer energie dan de kokosnoten zouden opleveren. Een wet van survival: alleen jagen of verzamelen als de energie van de buit groter is dan de energie die het kost om het voedsel te verzamelen.

Ik voldoe niet aan die survivalwet. Zeker niet als ik vlees eet. Nou ja, persoonlijk wel natuurlijk, maar binnen het grotere geheel niet. Als ik een kilo vlees eet, levert mij dat een paar duizend calorieën op. Echter het produceren van dat vlees, en het op mijn bord brengen van dat vlees, kost tienduizenden calorieën. Volgens de wetten van survival is dat niet effectief, en het zou op lange termijn zelfs mijn dood betekenen.

Bij het produceren van vlees komt veel energie kijken. Ten eerste wordt er energie gebruikt om het voer voor de koeien die mijn biefstukje worden, te produceren. De koeien staan niet altijd in de wei, maar in stallen met airco, ze worden met vrachtwagens naar het slachthuis vervoerd, daar machinaal geslacht, vervolgens verwerkt, en verpakt (ook verpakkingen kosten energie om te maken), en vervolgens worden de malse stukjes vlees vanuit Argentinië naar Nederland gebracht met het vliegtuig of de boot. Ook dat kost verschrikkelijk veel energie.

Dat kost zoveel energie dat de voedselprijzen gelijke tred houden met de brandstofprijzen. Als de olie goedkoper wordt, wordt het vlees ook goedkoper. Als er crisis is in het Midden-Oosten, stijgt onze voedselprijs. En vlees is dan het duurste stuk voedsel om te produceren. Qua kosten en qua energiegebruik.

Volgens de wetten van survival is dat niet goed. Volgens de wetten van survival, die mensen heel goed onder de knie hadden, anders waren we niet met zoveel geweest, is dat schadelijk. Volgens de wetten van survival is dat dodelijk. Maar het lijkt alsopf we die wetten van survival zijn vergeten.

Minder vlees eten zorgt dat er weer balans komt in ons energieverbruik. Zorgt ervoor dat wij als soort op termijn kunnen blijven overleven. Immers, als we minder vlees eten gaan we terug naar de wetten van survival: het produceren van eten kost minder energie dan het oplevert, en dat is wel effectief. Wel jammer van die heerlijke biefstukjes, maar om te overleven moet je doen wat nodig is. Ook dat is een echte survivalwet.

 

 

Advertisements
Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s