Effectief studeren: doe een studie die je leuk vindt

Posted: June 17, 2014 in Overig

Elke dag leren we van alles en meestal zijn we ons daar niet eens van bewust. Maar soms kiezen we er heel bewust voor om wel iets nieuws te leren, of om onze al bestaande vaardigheden aan te scherpen. Bijvoorbeeld door een opleiding, cursus of training te doen bij het Secretary Management Institute, Nederlands Instituut voor de Bouw of het Hypotheken-Platform. Let er bij de studiekeuze in ieder geval op dat je de studie die je gaat doen echt leuk vindt. Want als je iets leuk vindt, dan studeer je beter en leer je sneller.

Emotie
Dat komt omdat je dan een positieve emotie koppelt aan het studeren. En als je ergens emotioneel bij betrokken bent, dan gaat het aanleren van nieuwe vaardigheden beter. Als je de studie namelijk niet leuk vindt, dan heb je moeite om jezelf ertoe te zetten, en zul je sneller afgeleid zijn, want omdat het niet leuk is, zou je liever iets anders doen.

Aandacht
Als je iets leuk vindt geef je het dus eerder aandacht. Als je een studie, cursus of opleiding zo gaaf vindt dat je niet kunt wachten tot je weer mag beginnen, zuil je het gevoel hebben dat de tijd vliegt. Dat je in een soort hyperfocus komt, en dat draagt bij aan goede studieresultaten.

Oefenen
Om iets echt tot in de puntjes te begrijpen, moet je oefenen. Net genoeg leren om het examen te halen, dat deden we misschien op de middelbare school, maar als professional in jouw vakgebied wil je dat je in je dagelijks werk baat hebt bij de opleiding. Oefenen is dus belangrijk, zowel tijdens de studie, als daarna in de praktijk. En oefenen gaat het best als je het leuk vindt.

Als je een opleiding wilt doen is het dus erg belangrijk om een studie, cursus of opleiding te kiezen waar je écht blij van wordt, zodat je emotioneel betrokken raakt, extra aandacht kan geven en graag wilt oefenen. Want dan kun je echt scoren!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s