Projectmanagement is geen leiderschap

Posted: May 29, 2014 in Leiderschap, Overig
Tags: , , , , , ,

????????????????????????????????????????Als online communicatiespecialist kom je nog eens ergens. In mijn geval werd ik om mijn expertise ingehuurd bij ministeries, universiteiten, banken, re-integratiebedrijven en diverse trainingsbureaus. Om te fungeren als trainer, webredacteur, internetcoordinator, internetmanager, websiteontwikkelaar, eindredacteur, hoofdredacteur, sitemanager, contentmanager en trainer. Ik heb gewerkt volgens Prince 2 methodieken, en volgens Agile – lean and mean- methodieken, en volgens mijn eigen methodes, die neer komen op veel in korte tijd gedaan krijgen en de deadline halen. Ik heb gewerkt aan intranetprojecten, webwinkels, e-learningmodules, commerciële teksten, zakelijke teksten, nieuwsberichten, nieuwswebsites, internationale communicatie en nog veel meer. En vaak zag ik hetzelfde stramien bij de projecten.

In de eerste fase ziet alles er geweldig uit, de plannen kloppen op papier en er wordt begonnen. En dan blijkt dat een aanvalsplan nooit de eerste vijf minuten (of vijf dagen) van de aanval overleeft. Technisch kloppen dingen toch niet, collega’s van andere afdelingen staan nog niet helemaal in de meewerkstand, of intern blijken doelen en verwachtingen toch niet helemaal duidelijk en soms blijkt voorwerk toch niet goed gedaan te zijn.

Bij veel organisaties zijn de mensen die op het hoogste niveau beslissingen moeten nemen geen online specialisten, en dat is niet erg. Het wordt pas erg als die beslissingnemers niet luisteren naar de tips en adviezen die de onlinespecialisten geven. Want vaak wijken die tips en adviezen nogal af van de belevingswereld van dat management.

Daardoor worden veel goed onderbouwde plannen de grond in geboord omdat beslissingnemers niet geloven dat het zo werkt. ‘Onze organisatie is anders’, ‘zoiets dergelijks is al eens geprobeerd’, ‘het is een te grote breuk met het verleden’, ‘de opdracht vanuit nog hoger management is anders’, worden aangevoerd als redenen om in de comfortzone te blijven, niet te ondernemen, en het vooral te blijven doen zoals werd gedaan (‘maar het design is toch anders’), en dus te blijven doen wat niet werkte.

En dan heb je dus niks aan allerlei modellen. Want de plannen zijn goed, de specialisten wetten wat er gedaan moet worden, de technici weten wat ze moeten aanpassen om de websites technisch werkend te krijgen, het plan van aanpak om de interne stakeholders mee te krijgen is ook bekend, de sociaal sterksten en mensen met persoonlijk leiderschhap stonden al in de startblokken om samen met de mensen die weerstand hebben iets moois te creeren, en dan wordt het de nek omgedraaid door hogere managers, die bang zijn dat het mislukt als er gebroken met oude trends die ook niet werkten.

Het gevolg is dat het projectteam dat alles – met welk model dan ook – de eenheid verliest en de focus verliest. Op het hoogste niveau is geen duidelijkheid, dus gaan op lager niveau meeer detailniveau visies van teamleden botsen. Omdat de hogere visie geen duidelijkheid geeft, gaan teamleden zelf aan hun deelprojectjes werken, zelfstandig, zonder dat de eenheid wordt bewaard.

En omdat het hogere management geen lef toont en niet durft te luisteren naar mensen die ergens wel verstand van hebben, ontstaat er tweespalt binnen de teams. De ene helft gaat met het management mee, want die zijn de baas. De andere helft zegt: het idee is niet goed, het management snapt het niet, en we gaan kijken hoe we het project toch zo goed mogelijk volgens het originele idee kunnen doen. Omdat dat uiteindelijk het beste is, en ook het beste is voor het management.

En tegen zulke dingen helpt geen projectmanagamentmodel. Helpt geen lean and mean. Helpt geen Prince 2, of Eduard van Brakel-model. Dan helpt alleen leiderschap van het management, dat lef moet tonen en moet doen wat goed is voor het bedrijf en project, en niet doen wat persé goed is voor hun carriere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s