Kenniseconomie wordt utopie

Posted: May 29, 2014 in politiek
Tags: , , , , ,

knowledgeSoms begrijp ik niks van het kabinetsbeleid. Volgens mij heb ik onze premier ooit horen zeggen dat hij wilde inzetten op de kenniseconomie. Dat kwam hem op bijval te staan van D66, de onderwijspartij bij uitstek. De kogel is nu door de kerk, de basisbeurs – de studiefinanciering – wordt afgeschaft. Studenten moeten nu lenen om te kunnen studeren, of zo hard werken naast hun studie dat ze heel lang over hun studie doen. Het kabinet van Rutte heeft het door de Tweede Kamer gekregen met steun van D66. Er wordt nu zo’n 800 miljoen bespaard op onderwijs. Geld dat gedeeltelijk weer terugvloeit naar het onderwijs, op een of andere manier.

Dus ja, het onderwijs krijgt meer geld. En dat kan de kenniseconomie bevorderen. Meer geld dus voor scholen, dat ze kunnen besteden aan minder studenten. Want ik heb het idee dat veel potentiele studenten zich laten afschrikken door de gemiddelde potentiele studieschuld van ongeveer 30.000 euro.

Ik mag hopen dat het kleinere gedeelte van de scholieren dat het wel schopt tot student, dan met onwijs innovatieve oplossingen gaat komen om het kennistekort bij het gedeelte dat niet gaat studeren aan te vullen. Want als dat niet gebeurt, zitten we in ons land straks met een intellectuele elite, en een veel grotere groep die geen intellectueel bevredigende bijdrage levert aan onze maatschappij. Een grote groep loopt een kennisachterstand op, en daarmee wellicht ook een extra glanzende carrière.

Tegelijk wil het kabinet inzetten op de participatiemaatschappij. Een andere visie die zo mooi werd verwoord door Koning Willem-Alexander. Meer mensen moeten meedoen met de maatschappij. Maar door gebrekkig onderwijs doen nu al veel mensen niet mee. Dus laten we in hemelsnaam zorgen dat we het onderwijs op orde krijgen, dat mensen intellectueel aan hun trekken kunnen komen, of dat we vakmensen gaan opleiden, zodat iedereen zich op een passende manier kan ontplooien, en daardoor mee kan blijven doen in de maatschappij.

Gebeurt dat niet, dan is niet alleen de participatiesamenleving een illusie, maar is de kenniseconomie ook een utopie. Ons land wordt minder competitief in vergelijking met andere landen, in vergelijking met de opkomende economieën, waar honderdduizenden afstuderen aan universiteiten. En dan worden ook de verschillen binnen ons land nog eens groter, doordat er steeds minder mensen op niveau kunnen studeren. We verliezen dan dus op alle fronten. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s