De relatie tussen verzuim en taalgebruik

Posted: May 29, 2014 in Leiderschap, Overig
Tags: , , , , ,

verzuimHet valt mij op dat veel politici en bestuurders, maar ook beleidsmakers, ouders en onderwijzers vaak grossieren in negatief taalgebruik, terwijl ze iets positiefs willen bereiken. En dat is niet handig, immers als je negatieve dingen benoemt, gaat de aandacht in eerste instantie uit naar het aspect dat je niet wilt. Waarna je vervolgens moet schakelen om te denken aan wat je wilt.  Een paar jaar geleden leerde ik  ondernemer, kansdenker en HR-specialist Ruud de Smit kennen. Hij vertelde mij dat veel bedrijven bezig zijn met het ‘terugdringen van ziekteverzuim’. En dat daar dan allerlei regels voor werden bedacht, die mensen als beklemmend ervaren. Kortom slecht gedrag straffen. Denk daarbij aan vakantiedagen inleveren als je je 3x ziek meldt, ongeacht de duur van je ziekte. En die bedrijven boekten helemaal geen goede resultaten in het terugdringen van ziekteverzuim.

Veel beter vergaat het bedrijven die niet spreken over terugdringen van verzuim. Die bedrijven doen het slimmer, want ze geven aan wat ze wel willen: namelijk het verbeteren van de arbeidsparticipatie. Alleen al het verschil in benoemen van de gewenste situatie, het verschil tussen terugdringen (-) en verbeteren (+), en het verschil tussen verzuim en participeren (+) is enorm.

Wat doet terugdringen met de gedachten en beelden die je in je hoofd hoort en ziet? En stel daar eens tegenover wat verbeteren doet? Merk je het verschil in beleving? Positieve acties leveren een positieve beleving en een positieve vibe op. En die golf wordt overgenomen.

Hetzelfde geldt voor politici: Het terugdringen van het overheidstekort , of het op orde brengen van de begroting? Het laten dalen van het aantal criminelen, of het verhogen van het aantal mensen met een schone lei? Het tegengaan van vroegtijdig schoolverlaters, of het zorgen voor meer jongeren met een diploma?

Of in ons persoonlijk leven: wil je van je schulden af , of wil je financiële vrijheid? Wil je niet meer volgen, of wil je leiden? Wil je minder ruzie, of wil je vaker lachen? Wil je minder vaak ziek zijn, of wil je jezelf vaker gezond voelen? Wil je jezelf minder vaak slecht voelen, of wil je altijd een fantastisch gevoel hebben? Wil je niet meer zo’n stomme baan, of wil je een leuke baan? Wil je je niet meer onzeker voelen, of wil je zelfverzekerd zijn? Wil je minder stress, of wil je meer ontspanning? Wil je niet in zo’n slechte buurt wonen, of wil je in een goede buurt wonen?

Laat negatieve woorden weg en vervang ze door positieve woorden. En je zult merken dat je begint te denken in mogelijkheden, en dat je de mogelijkheden ook gaat zien, en dat je ze kunt grijpen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s