Geld

Posted: May 27, 2014 in Overig
Tags: , , ,

geld tellenGeld is maar raar. We hebben muntjes en briefjes die niks waard zijn, maar omdat we met zijn allen hebben bedacht dat ze wel wat waard zijn, kunnen we er dingen voor kopen. Ons geld is nu echt fiduciair. Oftewel de waarde van geld is gebaseerd op vertrouwen. Het rare is dat we ons hele leven bouwen om geld. We moeten geld verdienen om onze huur of hypotheek te betalen, om eten te kopen, om onze zorgverzekering te betalen, om op vakantie te gaan en om kleren te kopen. We bouwen ons hele leven om iets waar we vertrouwen in hebben, maar wat feitelijk niks waard is.

Eerst lieten de banken de gouden standaard los. Geld werd niet meer gedekt door goud. Banken mochten 12 keer meer geld uitlenen dan dat er gedekt werd door goud. Daardoor kwam er meer geld in omloop, werd er meer geïnvesteerd en werd geld lenen gemakkelijker. We hadden alle vertrouwen in ons geld, toen nog die mooie gekleurde guldenbiljetten. Net zoals dat we nu vertrouwen in de minder kleurrijke eurobiljetten.

Oorspronkelijk werd geld gebruikt als ruilmiddel. Voor een gouden munt kocht je een koets, voor een gulden een brood, en voor honderdduizend lire’s een paar CD’s. Als je in het buitenland iets wilde kopen, moest je wisselen. Guldens werden dan ingewisseld voor dollars, ponden of Deense kronen. Je zou denken dat dit nog steeds zo is. Dat geld gebruikt wordt om iets te kopen, of om iets (af) te betalen. Dat is echter niet meer zo.

Het oorspronkelijke doel van geld is weg. Maximaal 10 procent van de totale geldvoorraad wordt gebruikt voor de ouderwetse ruilhandel. De ene munteenheid voor de andere inwisselen wordt dan wel op grote schaal gedaan, maar slecht 6% van dat geld wisselen wordt gedaan om daadwerkelijk iets te kopen in een ander land, waar ze een andere munteenheid hebben.

Grofweg 90% van al het geld wordt gebruikt om meer geld te maken. Dus geld van de ene bankrekening sluizen naar de andere om meer rente te krijgen. Of aandelen kopen en verkopen. Of de euro wisselen voor een Yen, en de Yen weer voor dollars omdat de wisselkoersen gunstig zijn. Dat geld wordt dus niet gebruikt om een feitelijke bijdrage te leveren aan de economie. Wordt niet gebruikt om spullen voor te kopen. Wordt niet geruild tegen goederen. Dat geld wordt gebruikt om met kunstmatige trucjes meer geld te maken. Om zo te pronken met gebakken lucht, want ons geld heeft geen feitelijke waarde meer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s