Tegen immigratie? Goed en slecht nieuws!

Posted: May 22, 2014 in Overig, politiek
Tags: , , , ,

demografie-7911781Ik heb goed en ik heb slecht nieuws voor PVV-stemmers en andere mensen die graag minder immigratie zien. De stroom aan vluchtelingen, en andere mensen die asiel willen in ons land zal de komende jaren steeds kleiner worden. Dat is misschien goed, maar het nadeel is dat we die mensen misschien wel heel hard nodig hebben. De uitstroom zal beperken omdat veel opkomende landen een inhaalslag gaan maken op het gebied van welvaart en welzijn en dat de bevolkingsgroei in die landen afneemt.

Ons land staat tegelijkertijd voor de uitdaging om de komende 60 jaar hoofd te bieden aan vergrijzing. Onze bevolking zal stabiliseren op ongeveer 18 miljoen. Maar die bevolking is gemiddeld ouder dan nu, waardoor minder werkenden voor meer ouderen moeten zorgen. Tegelijk neemt het aantal vakmensen in ons land af, waardoor we zo’n 250.000 vakmensen als stukadoors, elektriciens en andere vaklieden tekort komen. Tegelijk worden nu al veel MBO-banen vervangen door robots en computers. Onze economische groei zal mede daardoor de komende jaren veel lager zijn dan de afgelopen paar honderd jaar. Het zal dus lastig zijn om ons welvaartsniveau te handhaven.

De welvaart en het welzijn in Zuid-Amerika, Azië en Afrika gaan daarentegen de komende jaren toenemen. De inkomensongelijkheid tussen de landen in de wereld slinkt al, en zal nog verder afnemen. Er ontstaat dus meer economische gelijkheid. En China neemt de rol van Amerika over als belangrijkste economie in de wereld, al gaat de groei van China – ook door vergrijzing –fors naar beneden de komende decennia. Wat nu nog ontwikkelingslanden zijn worden de komende jaren langzaamaan bloeiende economieën, met veel mogelijkheden en een jonge dynamische bevolking.

Omdat de westerse landen en China straks vergrijsd zijn en wij moeite hebben om onze sociale lasten te dragen, is er voor mensen uit lontwikkelingslanden straks geen reden meer om hier naartoe te komen. Want daar zal veel meer economische groei zijn, en de bevolkingstoename in die landen zal ook afnemen. Ze hebben hun mensen dus zelf hard nodig. En dat is jammer, want wij hebben die mensen die ook steeds beter opgeleid zijn, straks ook hard nodig.

Maar eigenlijk is de boodschap dat elke cent die we investeren in ontwikkelingslanden, zorgt voor een toekomstige basis voor onze handel en onze invloed. En daardoor zorgt elke cent die we daar investeren voor een afname van de stroom asielzoekers uit die landen. De vraag is alleen of we daar op langere termijn blij mee moeten zijn/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s