Visie politici Lelystad over haven benauwend

Posted: May 22, 2014 in Lelystad
Tags: , , , , , ,

 

Kust Lelystad (foto Rijkswaterstaat)

Kust Lelystad (foto Rijkswaterstaat)

In Lelystad heerst een levendige discussie over de overslaghaven die in het Noorden van de stad moet komen. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen. Zo’n haven is horizonvervuilend en milieuonvriendelijk roepen tegenstanders. Die haven is goed voor de economie en daardoor de werkgelegenheid roepen de voorstanders. De discussie lijkt daardoor en discussie te worden over duurzaamheid. Alsof duurzaamheid niet goed voor de economie zou zijn, en alsof economische groei per definitie niet duurzaam is. Duurzaamheid is het toverwoord. En ik denk dat een haven duurzaam en ecologisch verantwoord aangelegd kan worden, terwijl die tegelijkertijd banen oplevert en de economische positie van Lelystad versterkt en een lust voor het oog is. Dan is iedereen blij.

Een utopie? Ik denk het niet. Het ligt er maar aan waar je het toekomstplaatje op baseert. Doe je dat op basis van het verleden? Dan wordt het niks met die haven. Maar het verleden extrapoleren naar de toekomst, is geen goede strategie. De minst waarschijnlijke toekomstverwachting is namelijk de verwachting dat er op basis van het verleden niets verandert. Als Cornelis Lely zich had laten tegenhoudend oor beperkingen die in het verleden speelden, was Lelystad nu nog gewoon Zuiderzee geweest.

Als je de huidige onwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, energie en ecologie beziet, zie je dat er veel meer mogelijk is dan veel politici en beleidsbepalers denken. Zonne-energie wordt zo rendabel de komende 20 jaar, dat energie bijna gratis wordt. Daardoor kan je bijna gratis waterzuiveringsinstallaties laten werken, waardoor je in de haven eventuele afvalstoffen kunt verwerken. Je kunt straks zonnepanelen in verf stoppen, waardoor de coating die je gebruikt om gebouwen te verven tegelijk de energie voor dat gebouw kunt laten leveren. Je kunt de toeangswegen aanleggen en die wegen maken van zonnecollectoren. Windenergie wordt ook steeds meer rendabel, er is ook verf in ontwikkeling waar minuscule windmolentjes inzitten. Op wolkenkrabbers worden tegewoordig hele parken aangelegd. Gebouwen zijn zo duurzaam dat ze energie opleveren in plaats van kosten. Regenwater kan worden hergebruikt. Er zijn automotoren ontwikkeld waarvan de lucht die uitgestoten wordt, schoner is dan de lucht die aangezogen wordt. Architecten kunnen de meest fantastische complexen ontwikkelen. Schepen worden duurzamer, mooier, sneller, stiller en schoner.

Als je al deze zaken nu eens toepast op de haven in Lelystad? Waardoor Lelystad opeens een wereldwijde trendsetter wordt op het gebied van duurzaamheid en economie? Hoe ziet het plaatje van de haven er dan uit? Hoe aansprekend wordt een haven als die wel moooi schoon, duurzamer, en aantrekkelijk vormgegeven is?

Zolang politici bang zijn om nieuwe zaken te ontwikkelen, bang zijn om verder te kijken dan hun eigen verkiezing, en vooral gemakkelijk willen scoren op ongefundeerde sentimenten, gebeurt er niets. Maar als diezelfde politici een krachtige droom ontwikkelen, en die droom koppelen aan wat het ons Lelystedelingen oplevert, en dat koppelen aan waarden als innovatie en duurzaamheid, dan kun je prachtige dingen neerzetten. Dan kun je een prachtige ecologische, duurzame, economisch sterke, nationaal en internationaal aansprekende stad neerzetten.

Lelystad geeft lucht, is het motto van de stad. Ik vind de beperkende visieloosheid van de politiek vooral benauwend.

Advertisements
Comments
  1. Ype says:

    Als Lelystedeling kan ik me volledig vinden in deze post. We gebruiken deze plek nu als picknick plek en ik weet niet wat de komst van deze haven doet met de aanblik van deze adembenemende locatie. @ype

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s