Worst-case-scenario

Posted: May 19, 2014 in Sport
Tags: , , ,

Roda JC KerkradeVan voetbalclubs leiden heb ik denk ik niet zoveel verstand. Van bedrijven minder goed leiden wel. Als ZZP’er heb ik mezelf financieel gezien aardig de das om gedaan, omdat ik vaak iets te opportunistisch handelde, teveel aandacht had voor de korte termijn, te weinig plande op de lange termijn en geen rekening hield met mogelijke tegenvallers. En dat leverde uiteindelijk forse financiële problemen op. In dat licht bezien, ben ik misschien wel uitermate geschikt om een voetbalclub te leiden. Want eigenlijk doen voetbalclubs niet anders dan zeer opportunistisch beleid inzetten en uitvooeren. Dat zie je bijvoorbeeld aan het gemak waarmee trainers en technisch directeuren aan de kant worden geschoven, maar bijvoorbeeld ook aan wat er gebeurt als een club degradeert.

Roda JC daalt af naar de eerste divisie. De Jupiler League, zoals het heet. Met zo’n sponsornaam lijkt het wel een internationale competitie van allure, maar het natuurlijk een hotseknotse-begonia-competitie. Misschien dat Intratuin beter kan sponsoren. Dan wordt het gelijk ook nog wat met de velden. De Jupiler League. Dan kun je beter min-of-meer betaald hobbyen in de Topklasse. Dat klinkt ook goed. Topklasse. De top van de amateurs, is beter dan de kelder van het betaalde voetbal.

In ieder geval zit Roda JC volgend seizoen in de competitie die past bij het afgelopen vertoonde voetbal, maar de club was daar niet op voorbereid. Liefst 14 spelers moeten vertrekken, en onder het overige personeel vallen waarschijnlijk ook ontslagen. Dat is raar.

Bij een goede bedrijfsvoering is een bedrijf in staat om tegenvallers op te vangen. In ieder geval voor een jaar. En hoeft meestal niet de halve hoeveelheid aan kroonjuwelen (wat de selectie voor een voetbalclub is) verkocht te worden. Daarbij leren de meeste bedrijven van het verleden. Ze bouwen financiële zekerheden in, veranderen de bedrijfsvoering, en versterken het kapitaal. Maar voetbalclubs – vooral hun bestuurders – laten zich niet tegen houden door fouten uit het verleden. Opportunisme blijft hoogtij vieren.

Incidentelle meevallers worden als structurele baten meegenomen in de begroting. Prestatieafhankelijke inkomsten worden op basis van het meest gunstige scenario begroot. Spelers leveren altijd het maximale op en worden allemaal tussentijds verkocht, zodat de begroting omhoog kan. En dat terwijl er – zo lijkt het in ieder geval – geen plannen zijn die slechte jaren moeten opvangen. Geen worst-case-scenario’s worden gemaakt. En daar wordt zeker niet op gestuurd.

Fledderus mag als held van Roda JC blijven. Dat geldt niet voor minimaal 14 van zijn collega’s. Een worst-case-scenario was er niet. Zodat het echte kapitaal (de spelers) niet bijeen gehouden kan worden. Het bedrijf Roda JC is nu voor overleven afhankelijk van de goedheid van externe financiers. Financiers die het doen uit liefde, tot op zekere hoogte. Nol Hendriks is waarschijnlijk die liefde. Ik mag hopen dat hij als ondernemer wel stuurt op worst-case-scenario’s.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s