Volgende keer wat scherper Generaal!

Posted: May 19, 2014 in Defensie, politiek
Tags: , , ,

Tom_MiddendorpGeneraal Tom Middendorp is wakker geworden en heeft de stoute schoenen aangetrokken. De hoogste militair van ons land vindt dat zijn Krijgsmacht in slechte staat verkeerd. Voor een militair is dat best een pittige uitspraak, zeker wanneer die in dienst is. Als ze uit dienst zijn durven meer militairen pittige uitspraken te doen, maar dan voelt het een beetje als mosterd na de maaltijd. Middendorp deed dus een beetje een politieke uitspraak. Eindelijk, zo je kunnen zeggen. Generaals opereren op het snijvlak van politiek, militair en publiek optreden, maar blijven militair.

Een vriend van mij, een kapitein, zei tegen mij wel eens hetzelfde als Middendorp in het interview: “De politiek beslist, en wij voeren uit. En het is niet aan ons om daar wat van te vinden.” Middendorp hangt die gedachte ook aan, wat ook bleek uit de uitspraken die hij deed. Het leek heel wat, maar was toch tamelijk nietszeggend.

Wat Middendorp zei, was immers allang bekend:

 • Ons land kan zichzelf niet verdedigen
 • Er wordt te veel bezuinigd op materiaal
 • We voldoen niet aan de 2% NAVO-afspraak
 • De bestedingen aan Defensie zijn lager dan in de tijd van het gebroken geweertje

Eigenlijk is er niks meer over van Defensie. Van onze krijgsmacht. Want concreet betekenen de bezuinigen dat:

 • De luchtmacht meer dan is gehalveerd
 • Er geen marine-vliegcapaciteit meer is
 • We nog maar 1/3e van de fregatten hebben
 • We van 900 naar 0 tanks zijn gegaan
 • Infanterie is niet meer volledig bepantserd
 • Er is te weinig budget om goed te trainen

Een andere vriend van mij die werkt bij de Defensie ICT-organisatie meldde dat er 1000 FTE uit zijn gegaan en dat de organisatie bij lange na niet genoeg gevuld is met personeel. Dan is het niet raar dat er ICT-problemen zijn, zoals minister Hennis aangaf.

Als je dit allemaal in ogenschouw neemt, is het helemaal bewonderenswaardig dat Defensie missies zoals in Afghanistan heeft gedraaid. Dat we nog meedoen aan 17 missies in het buitenland, waarvan de missies in Mali en de anti-piraterij-missie voor de Hoorn van Afrika het bekendst zijn.

De consequenties daarvan werden twee weken geleden ook pijnlijk duidelijk. Voor het eerst in 20 jaar voor er weer een eskader Russische marineschepen door de Noordzee. Het stoomde op door onze economische zone. Alleen was er geen marine, geen patrouillevliegtuig, of krijgsmachtheli beschikbaar om die Russen te begeleiden. De kustwacht deed dat dus maar.

Onze luchtmacht vliegt missies over de hele wereld, maar de twee vliegtuigen die hier inzetbaar zijn, zijn natuurlijk geen partij voor de capaciteit op het Russische vliegdekschip dat ook in dat eskader voer.

In dat licht bezien, waren de uitspraken van Middendorp aan de slappe kant. Hij is gekozen omdat hij goed lag binnen de politiek. De vorige – wel een echte – leider van de Krijgsmacht, Peter van Uhm, had liever iemand anders gezien. Ik hoop dat hij iemand bedoelde die wel echt uitspraken had durven doen. Want de volgende keer mag het van mij best nog een beetje scherper, generaal!

 

Fotobron: wikimedia

Advertisements
Comments
 1. Arno Storm says:

  Ik ben het voor een groot deel met je eens. Behalve over dat Peter van Uhm iemand anders wilde: pertinent onwaar. Gen Middendorp is op onorthodoxe wijze gekozen vanwege zijn wijsheid, rust en ongelofelijke kwaliteit om enerzijds te verbinden maar toch altjjd zijn boodschap te verkondigen. Zo ook nu. Mvg Arno Storm ( voorm persoonlijk assistent van gen Middendorp).

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s