Gym verplichten tegen obesitas

Posted: May 16, 2014 in Overig, politiek
Tags: , , , , , ,

20140516-180150.jpg

De overheid moet per direct het gymmen op school weer verplichten. Het beste zou zijn als alle schoolkinderen per dag een uur zouden gymmen. Hiermee kan de obesitas-epidemie wellicht verminderd worden. In ontwikkelde landen, behalve Japan, stijgt het aantal mensen dat last heeft van obesitas schrikbarend. De World Health Organisation heeft daar mooie cijfers van. Van obesitas is sprake als mensen een BMI van meer dan 30 hebben, en dat is geen licht overgewicht, of zware botten meer. Dat is moddervet.

In Nederland is het nog niet zo erg, maar in de VS heeft ongeveer 30 procent van de bevolking obesitas. Dat betekent dat 30 procent van de zorgkosten in de VS direct te herleiden is naar aandoeningen die met obesitas te maken hebben, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. In Nederland heeft 10 procent van de bevolking last van obesitas en 30 procent van de bevolking last van overgewicht. Dat brengt enorme gezondheidsrisico’s met zich mee en bedreigt de door de overheid zo gewilde participatiesamenleving. Als je zelf namelijk moddervet en niet mobiel bent, kun je onmogelijk voor je bejaarde ouders zorgen, en dat is wel de bedoeling volgens het kabinet.

Op schoolpleinen komen ook steeds meer (veel) te dikke kinderen in beeld. Dat heeft verschillende oorzaken. Ten eerste speelt de urbanisatie een rol. Steeds meer mensen wonen in steden. En mensen die in steden wonen bewegen minder dan mensen die op het platteland wonen. Ten tweede gaat de kwaliteit van ons voedsel achteruit. Steeds meer kant-en-klaar-maaltijden worden gegeten, veel snoepgoed en frisdrank, voorverpakt eten, en minder groenten. Als je een radijsje laat zien in een schoolklas, weten veel kinderen niet wat dat is. En ten derde is er op scholen steeds minder aandacht voor bewegen. Gym is afgeschaft, of wordt beperkt gegeven, schoolzwemmen is voor scholen niet te betalen. Dat werkt te dikke kinderen in de hand.

Het probleem met te jong al te dik zijn, is dat het dik zijn chronisch wordt. Hoe langer je te dik bent, hoe moeilijker het wordt om de levensstijl aan te passen naar een gezonden levensstijl. Zeker wanneer ouders sporten, buiten spelen of op andere manieren bewegen niet stimuleren. Voorbeeldgedrag van ouders is belangrijk, omdat zij rolmodel zijn voor hun kind. Obesitas bij ouders, werkt obesitas bij kinderen in de hand. Daarnaast blijkt uit cijfers van het CBS dat depressiviteit en angstgevoelens vaker voorkomen bij mensen met vetzucht. Kortom, mensen met obesitas zijn door de bank genomen mentaal niet gezond.

De overheid moet een voortrekkersrol gaan spelen bij het terugdringen van vetzucht. De overheid moet nu investeren in gezond voedsel, en in het creëren van ruimte voor meer beweging. De overheid moet gym, het liefst elke dag, verplichten op scholen. De overheid moet verder ook in het onderwijs gezondheid in het lesprogramma opnemen.

Ja, dat kost geld, maar het levert een gezondere, actievere, productievere bevolking op. En dat zorgt voor een ontzettende daling in de zorgkosten op lange termijn. Dus kom op: elke dag gymmen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s