Afrika. Daar gaat het gebeuren

Posted: May 16, 2014 in politiek
Tags: , , , , , ,

afrikaAfrika. Daar gaat het gebeuren de komende 60 jaar. Over een jaar of 50 woont 40% van de totale wereldpopulatie op dat continent. Er zitten behoorlijk wat grondstoffen in de grond, en met de nieuwe energietechnologie die er aan komt kan een groter deel van Afrika beschikken over zoet water en voedsel. Immers zonnetechnologie wordt steeds goedkoper en effectiever, de capaciteit van zonnepanelen om energie te leveren gaat ontzettend omhoog, daardoor wordt het mogelijk om veel goedkoper – bijna gratis – zout water in zoet om te zetten. Daarmee kan Afrika geïrrigeerd worden, en wordt het mogelijk een bron voor voedsel. Weg hongerprobleem. Welkom ecomische groei.

Steeds meer landen ontwikkelen zich razendsnel, niet alleen in Afrika, maar ook China, India, Brazilië en andere landen die we nog niet zo lang geleden tot de ontwikkelingslanden schaarden worden langzaamaan economische grootmachten. Demografische tendensen die in de westerse wereld gemeengoed zijn, vinden nu ook plaats in die landen. Meer mensen gaan in steden wonen, en mensen krijgen minder kinderen. Dat betekent dat minder werkenden voor meer inactieven (gepensioneerden en kinderen) moeten zorgen. Daardoor kan er minder economische groei gerealiseerd worden, en moet de pensioengerechtigde leeftijd omhoog, omdat het sociale stelsel anders niet te betalen is. Ook China, waar nu nog twee werkenden op 1 inactieve zijn, krijgt daar last van de komende 40 jaar, en zal dus niet eeuwig door kunnen blijven groeien op economisch gebied.

Afrika heeft daar nog geen last van, omdat er nu nog vrij veel failed states zijn. Desondanks is Nigeria nu al een van onze belangrijke handelspartners, we importeren veel olie uit dat land. Ook het feit dat Nederland nu al meedoet aan missies in Sudan en Mali, en eerder commando’s naar Afrika zond, onderstreept het belang dat wij ook hechten aan dat continent.

Daarom mis het raar dat ons uitgebreide – vaak nog uit de Gouden eeuw stammende postennetwerk van consulaten en ambassades wordt ontmanteld vanwege bezuinigen. Willen wij onze welvaart handhaven, dan moeten we als Nederland juist vol inzetten op bijdragen aan het verder ontwikkelen van dat continent op economisch en maatschappelijk gebied. Dan kunnen we ook in de toekomst blijven handelen met een continent waar 40 procent van de wereldbevolking een heel grote afzetmarkt is.

Het goede nieuws voor de mensen die tegen meer immigratie zijn, is dat wanneer de Afrikaanse landen economisch gaan bloeien er ook minder mensen naar ons land zullen emigreren. Ze kunnen dan een toekomst in hun eigen land opbouwen. Het slechte nieuws is dat deze machtsverschuivingen wellicht niet zonder slag of stoot zullen gaan. De nu rijke landen die de wereldwijde macht hebben, zullen die macht niet slag of stoot willen opgeven. Tegelijkertijd zullen de zich dan ontwikkelende landen ook een stuk van de welvaartstaart willen opeisen. Dat is een potentiele bron voor ellende.

Dus wat er ook gebeuren. Afrika wordt het continent waar het om gaat draaien. En Nederland moet dus nu zorgen dat het economisch, politiek en militair klaar is om de belangen die wij hebben te vergroten en te verdedigen.

Advertisements
Comments
 1. Leugendetector says:

  Eduard, jammer – zoveel aan elkaar geschreven zinnen vol met clichés. Stoelt niet op feiten. ‘Rijke landen die de macht hebben’. Noem er eens 1. Japan: failliet, VS failliet, EU half failliet. Landen bestaan feitelijke niet meer. De 3 genoemde blokken – de spreekwoordelijke is 1% rijk. De rest is bestolen.
  U neemt de (oorlogs-)propaganda van ‘failed states’ in de mond. Leg uit, waarom?
  Een regeringsleider die niet kruipt naar de bedreigingen door fascistische westerse corporatocratie maakt het niet lang. Die zijn allemaal uit de weg geruimd.
  http://www.humanities360.com/index.php/the-exploitation-of-the-belgian-congo-under-king-leopold-ii-6371/

  Hier doet u voorkomen alsof leven in Afrika geweldig is, dat de mensen daar een grote toekomst wacht. U beweert ahw. dat u zou vluchten om niks. Uw verhaal is niet eens grappig.
  De westerse elite financiert met ons belastinggeld al 116 privé legers die terreur en dood zaaien over de hele wereld, onder mom van vrijheidsstrijders, etnische, religieuze of culturele motieven: http://www.salon.com/2004/05/11/private/
  http://anewworldsociety.ning.com/profiles/blogs/kony-2012-exposed-as-a-war-propaganda-film?xg_source=activity
  De politiek bedient zich tegenwoordig van PR firma’s om de kiezers blij voor oorlogen, c.q.. het financieren van (jihadistische) terreurnetwekern, te laten stemmen:
  http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/incubatorlie.html

  Burgeroorlogen bestaan niet. Het gebruik van die term is propagandistisch:
  http://www.opendemocracy.net/globalization-institutions_government/colour_revolutions_3196.jsp

  Als wij allemaal een ecologische voetafdruk zouden hebben als een eenvoudige Congolees, was er nog lang nergens schaarste aan. Wie wil beweren dat verspilling iets te maken heeft met goed gebruik maken van de aanwezige kennis, neemt uiteraard een verkeerde afslag.
  http://www.humanities360.com/index.php/lumumba-congo-mercernaries-simba-mutiny-coltan-diamond-genocide-seko-52716/

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s