Belacties tegen obesitas?

Posted: May 8, 2014 in Overig, politiek
Tags: , , , , ,

obesitasEen professor van Universiteit van Pennsylvania zei het echt: “Jaarlijks sterven meer mensen aan de gevolgen van obesitas, dan aan de gevolgen van honger”. De professor is docent van een opleiding die de wereldwijde trends in de samenleving signaleert, en aangeeft hoe snel de wereld verandert. Ik vond het een redelijk shockerend feitje. De tijd van nationale tv-acties voor hongersnood is dan wel niet voorbij, maar tegelijk zie ik nog geen nationale belactie komen om zichzelf volvretende mensen uit ontwikkelde rijke westerse landen van de dood te redden.

Desondanks is het wel zorgelijk dat veel mensen zo welvarend zijn en zo ongelukkig dat vreten de enige optie is om gelukshormonen aan te maken. Obesitas onder kinderen neemt – ook in ons land – al schrikbarende vormen aan. Maar liefst 16 % van de kinderen is te dik, waarvan 2% obesitas heeft (Cijfers 2005, obesitasvereniging) en bij volwassenen heeft 50% van de mannen last van overgewicht, waarvan 10% in de categorie obesitas valt (Nationaal Kompas van de Rijksoverheid). Zo dik dat de gezondheid er ernstig schade door oploopt. TNO stelt zelfs dat bij de meisjes van 8 jaar oud, een kwart overgewicht heeft, bij de jongens is dat 16 procent.

Ouders moeten met hulp van scholen, sportclubs en overheid de lead nemen om dit tegen te gaan. Vaak spelen enerzijds psychologische effecten een rol bij het veel te dik zijn van volwassenen, maar bij kinderen zijn het vooral de ouders die ervoor moeten zorgen dat hun kind gezond eet, en genoeg beweegt. De combinatie van gezond eten en bewegen doet over het algemeen wonderen bij de bestrijding van overgewicht.

Supermarkten bieden zakken patat voor 70 cent, terwijl een appel in sommige gevallen 70 cent per stuk kost. Van die zak patat kan een gezin 2x een avondmaaltijd bereiden, die appel vult de buik niet. Dus zeker bij financieel minder welgestelden kan ik die keus voor patat wel begrijpen, het is een economische keus. En dat is waar de overheid om de hoek kan komen kijken. Waarom geen subsidie voor gezond eten, en een vettaks voor ongezond eten?

Natuurlijk zullen mensen ertegenin brengen dat het hun eigen keus is om te eten wat ze willen. Maar als ongezond eten leidt tot vetzucht, en dat weer tot enorm hoge kosten voor zorg, denk ik dat ontmoedigingsbeleid (net zoals bij roken) kan helpen bij het krijgen van een vitaler bevolkingsbestand, en tot veel lagere kosten voor zorg. Daarnaast wordt het op die manier ook voor armere gezinnen mogelijk om gezond te eten.

Scholen en overheid zouden zich – wellicht gesteund door invloedrijke clubs als de KNVB, het NOC/NSF en KNZB – hard moeten maken voor het verplicht een uur per dag bewegen op school, gegeven door enthousiaste vakdocenten, en het herinvoeren van schoolzwemmen. Ook zouden scholen nog meer dan nu moeten stimuleren – of faciliteren – dat er gezond ontbeten wordt, en dat kinderen elke dag een stuk fruit eten. Dat kan eventueel in samenwerking met de LTO, of in samenwerking met Supermarkten.

Daarnaast zouden werkgevers meer moeten doen om hun werknemers aan het bewegen te krijgen. Natuurlijk ontstaan er sportblessures, maar ik denk dat de arbeidsparticipatie per saldo omhoog gaat als werknemers gezonder leven, gezonder eten, en meer bewegen. Dat fittere, mentaal en fysiek gezondere werknemers betere prestaties leveren is al in veel onderzoeken aangetoond. De vraag is alleen hoe ver een werkgever mag gaan in het gezond maken en houden van werknemers?

 

Obesitas en overgewicht zijn ontzettend grote problemen voor de samenleving. Die relatief eenvoudig door mensen zelf zijn op te lossen. Want ondanks maatregelen die scholen, overheden en andere maatschappelijke organisaties kunnen nemen, zijn mensen op de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor hun welzijn. En zullen dus zelf ook het goede voorbeeld moeten geven, en actie ondernemen. Maar dat is misschien wel lastig omdat obesitas niet ontstaat door actief te zijn en veel te bewegen. Maar wel door passief te zijn, zo min mogelijk te bewegen en zoveel mogelijk te vreten.

Als dat patroon niet doorbroken wordt, voorzie ik nationale belacties tegen obesitas. Om mensen te redden. En dat moeten we voor zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s