Zonnepanelen veranderen de wereldorde

Posted: May 1, 2014 in Uncategorized

solarroad_01-620x418De eerste weg van zonnepanelen is binnenkort een feit. De eerste parkeerplaats bestaande uit zonnepanelen is in de Verenigde Staten al aangelegd. Hoe mooi is dat. Een energieopwekkende parkeerplaats. Als je een elektrische auto hebt, kun je hem op de parkeerplaats heel gemakkelijk opladen. Straks gaan er wegen van zonnepanelen komen. Straatverlichting kost dan erg weinig meer, en wordt hoogstwaarschijnlijk geïntegreerd in de weg. Er worden testen uitgevoerd om de trillingen die auto’s opwekken tijdens het rijden om te zetten in energie, door een soort schokbrekers die stroom opwekken onder wegen te plaatsen.

Er bestaat verf waarin minizonnepanelen zitten. De capaciteit van die mini-paneeltjes moet nog iets groter worden, en dan kun je verf op de muur van je huis smeren, en de stekker van de TV letterlijk in de muur steken.

Een andere uitvinding die eraan komt is mini-windmolentjes in verf. Dan krijg je hetzelfde effect als bij de zonnepanelenverf. De muren worden en beschermd, en ze leveren stroom op. Hele wolkenkrabbers kunnen zo zelfvoorzienend worden qua energie.

Door de technologische ontwikkelingen wordt de capaciteit van zonnepanelen straks enorm veel hoger dan dat die nu is. Tegelijkertijd zal de prijs dalen, dat is een economische wetmatigheid die je ook zag bij bijvoorbeeld werkgeheugen en opslagruimte voor computers. Betaalde je in de jaren ’90 van de vorige eeuw duizenden euro’s voor een paar MB, inmiddels krijg je een USB-stick van 4GB bijna gratis bij een pak melk.

Door die ontwikkelingen wordt het bijvoorbeeld mogelijk om goedkoop zout water te ontzilten. Daardoor ontstaat er zoet water. Die techniek bestaat al heel lang, maar het kost veel energie om het te doen. Met de huidige energieprijzen is dat veel te duur om rendabel te maken. Maar als we een straks een ontziltingsinstallatie voorzien van een laagje verf, kan het apparaat aan de gang.

Dat betekent weer dat bijvoorbeeld de Sahara geïrrigeerd kan worden. Dat betekent dat er straks voor iedereen schoon, overvloedig drinkwater beschikbaar is. Dat betekent dat strijd om olie niet meer aan de orde is. Dat betekent dat honger in de wereld uitgebannen kan worden. Dat betekent dat landen die nu arm zijn, een ontzettende welvaartsspong kunnen maken.

Maar dat betekent ook dat economische macht verschuift, dat er een andere wereldorde komt. En het betekent misschien wel dat de natuur uit balans raakt, want ook woestijnen hebben een functie. Ik ben benieuwd hoe de wereld er over 50 jaar uitziet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s