Goed op weg naar participatiesamenleving

Posted: April 22, 2014 in politiek
Tags: , , , ,

Penguin480De participatiesamenleving, die moest er echt komen. Koning Willem Alexander sprak het zo mooi uit in de troonrede vorig jaar. En allerlei al dan niet deskundigen vielen over elkaar heen om hun mening te geven. Het was een goed idee, het was een slecht idee. Meer solidariteit was nodig, of juist niet. Het land was in rep in roer. Ik heb altijd geleerd dat de koning tijdens de troonrede het kabinetsbeleid verwoord. Nu deed Willem-Alexander er wel een persoonlijk tintje overheen toen hij prinses Beatrix aansprak met ‘lieve moeder’, maar ik geloof niet dat hij persoonlijk was toen hij sprak over de participatiesamenleving. Misschien dat hij het er persoonlijk wel mee eens was, maar het was echt het onderdeel van het kabinetsbeleid.

En er valt ook best veel voor te zeggen, voor een participatiesamenleving. En als je dat als kabinet echt belangrijk vindt, dan zorg dat je dat je de randvoorwaarden creëert om dat participeren in te zetten. Door volop te bezuinigen op zorg wordt er in ieder geval 1 randvoorwaarde geschapen. Er zijn straks geen verzorgingshuizen meer over waar ouderen terecht kunnen. Dus ze moeten wel zelfstandig blijven wonen, of bij hun kinderen intrekken. De participatiesamenleving krijgt zo wel gestalte, bouwbedrijven geven immers ook aan dat er te weinig seniorenwoningen zijn om de ouderen in te huisvesten. Dus dat stukje is al geregeld.

Een ander stukje dat regelt dat er meer samen gedaan moet worden, is ook geregeld. Samen boodschappen doen en samen huur betalen. Want als je als oudere man of vrouw na een lang mooi werkzaam leven niet meer de vitaliteit hebt om zelfstandig te wonen, moet je wel bij je kinderen intrekken. Maar dat is nog niet genoeg participatie, stelt de overheid. Want zo’n bejaarde heeft wel zijn volledige AOW nog, en kan dus zelfstandig opdraaien voor levensonderhoud. En dat is natuurlijk geen participeren.

Het wordt pas echt participeren als de oudere minder te besteden krijgt. Want als je samenwoont kun je kosten delen. Of beter gezegd, kunnen je kinderen die kosten wel betalen, waardoor het voor de oudere vader en moeder niet nodig is om een volledige AOW te krijgen. Om de participatie dus nog verder te bevorderen, wordt de bejaarde gekort op de AOW. Dan moeten ze wel meer participeren met hun kinderen.

Het kabinet is dus goed op weg. Op weg naar de participatiemaatschappij. Yeah!

Advertisements
Comments
 1. Jos van Veen says:

  Het i duidelijk dat ook de participatiesamenleving moet bijdragen aan financiele voordelen voor de overheid.
  Of het voordelen moet bieden voor mensen.?.Daar is neoliberaal niet in geinteresseerd.
  Nu is het in huis nemen van een ziekelijke/dementerende ouder(s) ook slechts utstel van executie en wat tijdwinst..op gegeven moment is ook dit niet meer op te brengen zonde rprofessionals.
  Gezondheidszorgopleidingen zouden er goed aan doen met cursussen voor verzorging en aanverwanten te gven zodat mensen een beetje van wanten weten zonder al te grote blunders te maken.
  En psychologisch geeft het wat ruggensteun
  Dat zou moeten worden gesubsdeerd door de overheid en in huis nemen zou gepremieerd moeten worden ipv verrommeld.met sociopathische praktijken.
  de term “participaitiesamenleving” gaat op deze manier een vieze toekomst tegemoet en is synoniem aan bedekte roof.als je goed wil doen..

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s