Defensie tegen overgewicht

Posted: April 17, 2014 in Defensie
Tags: , , ,

CV90-1_2Hoera! De lichte infanterie is weer terug. En daar zijn we blij mee…ooh nee…wacht. Ingegeven door bezuinigingen zijn vele van de enkele jaren geleden aangeschafte CV90 pantservoertuigen weggereorganiseerd. Finland wil ze wel kopen. En gelijk hebben ze daar in Scandinavië. Mooie, weinig gebruikte, up-to-date, moderne infanterievoertuigen, voor weinig. En voor dat weinige kregen we weer old-school lichte infanterie terug. Gelukkig zijn veel jongeren in Nederland te dik. Daar ligt nu een mooie taak voor Defensie. Nu er geen voertuigen meer zijn, kan er weer meer gelopen worden. Te dikke jongeren zijn nu een ideale doelgroep voor de wervingscampagnes van Defensie. Wil je afvallen? Kom bij de infanterie! Defensie is tegen obesitas! Dus ben je te dik? Solliciteer nu! Bij de infanterie lopen ze die pondjes er wel af. Win-win-situatie.

Ach, wij doen het in ons leger wel zonder moderne veilige voertuigen. Zo onveilig is het immers niet in de wereld. Er zijn gelukkig bijna geen internationale spanningen die onze bondgenoten kunnen nopen om een beroep op ons leger te doen. Er zijn gelukkig wereldwijd helemaal geen economische belangen die wij als handelsland moeten kunnen verdedigen of veilig stellen. Er zijn gelukkig geen brandhaarden aan de grenzen van ons Europa waarbij wellicht inzet van VN-vredesmachten nodig is. Of inzet van NAVO-troepen nodig is.

Misschien kunnen we daarom nog wel meer bezuinigen bij Defensie in de strijd tegen het overgewicht. Want dat kan een mooie nieuwe kerntaak worden voor onze krijgsmacht. Wat fregatten vervangen door ouderwetse galleischepen met roeispanen. Roeien is immers erg goed voor de conditie. En de Romeinen veroverden er de wereld mee. We vervangen de vrachtwagens door bakfietsen. Tanks hoeven er toch niet meer mee vervoerd te worden. En met een bakfiets kan je prima een paar mannen, of brood en beleg, of een vat benzine en een paar patroonbanden vervoeren.

De vliegtuigen, tsja, ik zag in de winkel laatst wat schaalmodellen van straaljagers. Niet van echt te onderscheiden, ze werken op afstandsbediening en dus veiliger voor de piloot, en omdat ze zo klein zijn, zijn ze ook onzichtbaar voor de radar. Om het bereik daarvan wat groter te maken moet de operator wel meerennen, en dat is weer goed tegen overgewicht.

De luchtmobiele bataljons, die nu lui per helikopter vervoerd worden, reorganiseren we tot fietsbrigade. Het Regiment Wielrijders in ere hersteld. Bijkomend voordeel is dat militairen dan wel weer eens hoge ogen zouden kunnen gooien in de Tour de France. En dat we op structurele basis een opvolger vinden voor wielrenner Terpstra, die afgelopen week de wielerklassieker Parijs- Roubaix won.

Ik zie het wel zitten die bezuinigingen. De veiligheid en onze internationale positie is dan wel een stuk minder geworden, maar we hebben in ieder geval minder last van overgewicht.

Advertisements
Comments
  1. Peter Rijs says:

    En, de geschiedenis geeft jouw ook nog gelijk. Er waren geen meningsverschillen over banale dingen als geld, ras, godsdienst of macht. Je was vrij om te geloven en denken wat je wilde.
    Waarschijnlijk was de “wapenwedloop” alleen ter voorkoming van obesitas?.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s