Genaaid

Posted: April 15, 2014 in Overig

Banken zoals de ING doen zaken met andere bedrijven, ze kopen diensten in en drijven zo handel. Niets mis mee. Klanten openen spaarrekeningen of betaalrekeningen bij banken als de ING. Niets mis mee. Bedrijven sluiten kredieten af, en particulieren nemen een hypotheek bij ING. Niets mis mee.geld

Als je leningen afsluit bij de ING, moet je jezelf aan de voorwaarden houden. Banken zijn daar heel strikt in. Drie maanden betaalachterstand op je krediet? Je wordt zonder pardon afgesloten en het krediet wordt direct opeisbaar gesteld. Staat in de voorwaarden.

Ik hoorde vanuit betrouwbare bronnen dat de ING een betaaltermijn van 90 dagen hanteert voor facturen. Dat is best ruim. En kan dit als gevolg hebben. Als ondernemer heb je een klus binnengehaald bij de ING. Je doet die consultancyopdracht op 1 en 2 mei en op 7 en 8 mei. Je hebt afgesproken dat je achteraf factureert.

Na de lange dag op 8 mei kom je thuis, en je besluit de factuur op 9 mei te maken en te versturen. De dagen er na krijg je bericht dat andere opdrachten uitvallen. Maar geen nood, je kunt voor die vier dagen ING 75 euro per uur factureren, dat is 600 per dag, x 4 dagen = 2400 euro. Als ING snel betaalt, heb je weer twee maanden te eten, en kun je wat vaste lasten betalen. Ook komt je bedrijfskrediet – voor de lastige tijden – bij de ING niet te veel in het rood te staan.

Je hebt pech, het ondernemen lukt even niet goed genoeg en opdrachten vallen uit, en twee klanten gingen failliet. Gelukkig heb  je jouw factuur bij de ING nog uit staan. Maar die betalen ze pas na 90 dagen, zo krijg je te horen. Dat is dus rond 10 augustus. De laatste opdrachtgever die had betaald, deed dat op 21 april. Dat betekent dat ING volgens de voorwaarden van de kredietovereenkomst jouw krediet per direct opeisbaar stelt op 21 juli. Want er zijn geen inkomsten geweest. Terwijl ze zelf onnoemlijk lange betalingstermijnen hanteren.

Als je echt pech hebt, kun je als ondernemer zo genaaid worden door je eigen bank. Die allemaal klantvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Maar desondanks restschulden bij huizenverkoop niet meefinancieren, en minder hypotheken willen verstrekken, omdat ze daar te weinig winst op maken. Ze maken meer winst met kredieten voor het MKB…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s