Economische crisis duurde te kort

Posted: April 4, 2014 in Defensie, politiek
Tags: , , , , ,

pen_grafiekDe economie trekt aan. De huizenprijzen stijgen weer, de uitzendmarkt trekt aan, de economische groei is hoger dan gedacht. Dat is de trend in de berichtgeving die een indicatie geeft van hoe het er economisch voorstaat. Die cijfers worden ondersteund door onderzoeken waarin staat dat het consumentenvertrouwen toeneemt. Dat is allemaal goed nieuws.Tegelijkertijd blijkt dat 48% van de mannen boven de 35 eenzaam is, en geen betekenisvolle contacten heeft met mensen anders dan partner en kinderen. Ook stijgt het aantal laaggeletterden schrikbarend. Het aantal jongeren dat zonder startkwalificatie de school verlaat wordt hoger. Uitzendbureaus en werkgeversorganisaties trekken aan de bel omdat carrière starters essentiële werknemersvaardigheden missen, zoals omgaan met grenzen, op tijd komen, dingen doen die soms minder leuk zijn. Ook zien we dat – nu de crisis zo langzamerhand voorbij gaat – mensen en organisaties weer in oude fouten vervallen. Vooral oog voor korte termijn winstgevendheid en eigen korte termijn belang eerst.

Daarnaast staan we voor grote omwentelingen op het gebied van energie, nu nog iets waar oorlogen over gevoerd worden en machtspelletjes voor gespeeld worden. Maar straks is energie zo goedkoop dat het bijna gratis ter beschikking komt. En daarmee kan bijvoorbeeld heel goedkoop zeewater ontzilt worden. En dus onvruchtbare gebieden vruchtbaar gemaakt worden. Zodat we onze appels en peren, en graan, en gerst en hop uit Afrika gaan importeren.

China heeft dat goed begrepen en krijgt een steeds grotere vinger in de pap in Afrika. China denkt vooruit onder het motto: ‘het westen kijkt op de klok, maar wij hebben de tijd’. Daar kijken ze verder vooruit dan wij. De economische macht gaat verschuiven. De schaarste op de wereld wordt straks anders verdeeld. De landen die gaan verdelen zijn landen die niet bang zijn om hun tanden te laten zien.

En Europa staat zonder tanden terug te grijnzen. Omdat we geen tanden meer hebben. Omdat de politiek niet vooruitkijkt, maar reageert op incidenten. Omdat wij niet naar de toekomst kijken, maar vooral klagen dat het vroeger beter was. Omdat wij keuzes maken die op korte termijn goed zijn. Omdat wij bezuinigingen op verzekeringen. Omdat wij denken dat iedereen moet denken zoals wij.

Daardoor zijn wij niet meer in staat om onze belangen te verdedigen. Om straks te zorgen dat wij ook kunnen meeverdelen. Door de bezuinigingen op ontwikkelingshulp, op defensie, op internationale samenwerking, door de roep om terugtrekking achter onze eigen grenzen, staan wij straks achteraan. En hebben we het misschien nu nog best goed, maar over 40 jaar of 60 jaar niet meer. Domweg omdat we dan maar moeten afwachten wat de dan grote machten nog aan ons gunnen. Omdat die landen wel vooruit kijken en vooruit gaan. Ik denk dat de economscihe crisis net te kort heeft geduurd. We hadden meer pijn moeten hebben, om te zien dat het anders moest. Nu gaan we op de oude voet verder, terwijl de wereld fundamenteel verandert.

Advertisements
Comments
  1. nicky says:

    Niet meer verder kunnen kijken dan de dag van morgen, dat is wat armoede met je doet. En alle vrolijke berichten over het einde van de crisis ten spijt… ik merk er weinig van om me heen. Sterker nog… ook ik geloof dat het nog erger gaat worden.

    Like

  2. Mario8282 says:

    We hebben 3 keer zo veel schulden als geld in de economie. Voor elke € 1,00 BBP ontstaat er automatisch een schuld groter dan € 1,00. Zulke verhudingen staan niet in de statistieken die Eduard leest. Er is geen basis voor herstel. De crisis wordt heviger.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s