Huilen met de wolven

Posted: March 21, 2014 in politiek
Tags: , , , , ,

wolfSoms huil ik mee met de wolven in het bos. Ooit in Noorwegen hoorde ik echt wolven huilen, prachtig was dat. Gisteren en vandaag ook nog huilen de wolven. De wolven die een slaatje wilden slaan uit de uitspraken van Wilders. De wolven buitelden over elkaar heen om maar een mening te geven. En ik buitelde mee.

Wilders heeft gewoon gelijk, roepen veel mensen. Wilders is een racist, roepen veel anderen. We moeten aangifte doen tegen de Marokkanen, roepen veel mensen. We moeten aangifte doen tegen Wilders roepen veel anderen.

Ik ben blij dat we hier een wet hebben. Een wet die de grenzen aangeeft van wat wel en niet kan. Meestal is die wet best redelijk., maar wordt er weinig mee gedaan. Onze wet kan veel beter gehandhaafd worden. Straffen als er gestolen wordt, straffen als er gediscrimineerd wordt, mensen die crimineel zijn oppakken.

Tegelijk moeten er echte oplossingen voor de problemen gezocht worden. Oplossingen voor problemen die mensen ervaren. Bekijken waar die ervaring op gebaseerd is. En dan goed onthouden dat een ervaring subjectief is. Wat kan er gedaan worden met die ervaringen? Hoe los je de achterliggende problemen op?

De start van de oplossing ligt bij onderwijs. Want veel mensen ervaren problemen met Marokkaanse jongens. Die in grote getalen in de criminaliteits- en overlaststatistieken voorkomen. Die in grote getalen in de ‘school niet afgemaakt-statistieken’ voorkomen. Daar ligt dus de oplossing. Die jongens moeten op school gehouden worden, moeten hun school afmaken, en moeten dus een andere ervaring van de werkelijkheid krijgen, een ander perspectief, een ander doel. Een doel waarin bijdragen aan de samenleving een grotere rol speelt.

Onderwijs biedt ook de mogelijkheid om mensen die nogal kortzichtig reageren op problemen, en oorzaken te oppervlakkig zoeken en oplossingen nog oppervlakkiger zoeken, een bredere blik en meer inzicht te geven. Zodat er rationeler gereageerd wordt, en minder vanuit emotie.

Zodat er minder wolven huilen. En nog minder anderen meehuilen. Ik moet weer naar school.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s