Ode aan de bouwvakker

Posted: March 12, 2014 in Lelystad, Overig
Tags: , , ,

bouwvakkerHet is zo geweldig om te zien. Waar eerst verlaten vlaktes waren, begroeid met koolzaad, staan nu hele woonwijken. Ik heb het gevoel dat ik onderdeel uitmaak van de geschiedenis. Immers, ik woon in Lelystad, een stad van nog geen 40 jaar oud en die stad ontwikkelt zich snel. Van bouw en infrastructuur heb ik weinig verstand. Als ik zelf in mijn huis iets in elkaar klus, moeten daarna de specialisten komen om het echt goed te maken. Als ik een hamer pak, gaan mijn vriendin en zoon alvast een verdieping hoger zitten om het geploeter niet te hoeven zien.

Soms loop ik een stukje de straat uit, en dan zie ik de vorderingen aan de huizen gebouwd worden. Dan zie ik de straten betegeld worden. Dan zie ik vlaggen verschijnen op de daken van huizen in aanbouw omdat het hoogste punt is bereikt. En dan ben ik altijd in diepe bewondering.

Jaren van plannen, politiek gekonkel, aanbestedingsprocedures, bezwaarprocedures, welstandscommissies, bouwcommissies en andere procesvertragende zaken zijn vergeten op het moment dat de grond geëgaliseerd wordt en vrachtwagens vol zand af en aan rijden. Piketpaaltjes geven aan waar de straat begint en de bouwkavels eindigen. Stratenmakers leggen de eerste wegen aan, riolering wordt gelegd, net als elektriciteitskabels die getrokken worden.

Daarna begint voor mij het echte bouwen. Heipalen gaan de grond in, funderingen worden gelegd, muren gemetseld. Ik kijk mijn ogen uit. Allemaal vakmensen aan het werk, die werken aan een eindresultaat dat echt betekenis heeft. Deze vakmensen bouwen geen woningen, deze vakmensen geven ons een thuis.

nb: ik werk als contentmarketeer onder meer voor het Nederlands Instituut voor de Bouw.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s