Can do?

Posted: March 7, 2014 in Defensie, politiek
Tags: , , , , ,

generaalZACV (spreek uit Zakvee). Met die term werd het gewenste gedrag van officieren in opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) aangeduid. Het staat voor Zelfstandig, Actief, Creatief en Verantwoordelijk. Dat werd gekoppeld aan waarden als eerlijkheid en trouw. En dat werkte best aardig.

Inmiddels is die term vervangen door een nieuwe kreet. En het is niet eens een afkorting, maar meer een mentaliteit: Can Do!

Defensie gaat geen uitdaging uit de weg. Militairen pakken aan. Defensiepersoneel maakt waar. Ze zetten door en krijgen onmogelijke zaken voor elkaar in crisisgebieden en brandhaarden. In onherbergzame landschappen onder moeilijke klimatologische omstandigheden. Ze gaan door waar normale mensen huilende van ellende in elkaar zouden zakken. Die Can-Do-mentaliteit, klopt als een bus.

Leiderschap is de pijler die heeft geleid tot Can Do. Generaals bedachten de term, en gaven zelf – samen met andere officieren en onderofficieren het voorbeeld. Alleen pakt die can-do-mentaliteit op het allerhoogste niveau verkeerd uit.

De wispelturige politiek stelt: tanks weg.  Generaals: “Can do!”
Met minder goede vliegtuigen prestaties leveren?  “Can do!”
Moeilijke missies met minder materieel? “Can do!”
Nog meer bezuinigen en toch inzetbaar zijn? “Can do!”

Die can-do-mentaliteit kan me op dat niveau gestolen worden. Doe mij dan maar weer ZACV. Want het stukje verantwoordelijk lijkt nu wel erg te missen in de praktijk.

Ik wil geen generaal die ‘can do “roept als de politiek met onzinnige, onze veiligheid bedreigende maatregelen komt. Ik wil een generaal die dan met zijn vuist op tafel slaat en roept: “Stop met die bezuinigingen. Investeringen hebben we nodig! Ander gaat de veiligheid van ons land naar de bliksem en kunnen we niet meer aan onze internationale verplichtingen voldoen! ”

Investeren? Can do!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s