Obesitassubsidie

Posted: March 4, 2014 in politiek, Sport
Tags: , , , , ,

trackJaarlijks is er ongeveer 30 miljoen beschikbaar voor topsport. Jaarlijks gaan er miljarden naar de gevolgen van obesitas en ongezond leven. Gymuurtjes worden afgeschaft, schoolzwemmen is er niet meer bij en veel kinderen worden met de auto van  en naar school gebracht, terwijl ze veel suikers tot zich nemen, en steeds vaker energydrank drinken.

Miljarden euro’s gaan naar de bestrijding van ziektes die in de meeste gevallen door gezond eten en meer bewegen voorkomen kunnen worden. Miljarden gaan naar de bestrijding van symptomen van slecht leven, naar de bestrijding van gevolgen van bankhangen, niet bewegen en vet vreten naar binnen werken.  Tegelijkertijd wordt er op het toch al krappe budget voor gezonde dingen bezuinigd. Er wordt beknibbeld op sport, spel, beweging en kwalitatief hoogstaand voedsel.

Een totaal gebrek aan visie heet dat.

Wat zou er wel niet gebeuren met de volksgezondheid, en bijvoorbeeld schoolprestaties als kinderen van jongs af aan voldoende bewegen onder begeleiding van inspirerende, bevlogen vakdocenten? Wat zou er gebeuren wanneer er op scholen dagelijks ruimte is voor een uur sport en spel en beweging?

Wat zou er gebeuren met de volksgezondheid, het ziekteverzuim en schoolprestaties als scholen – en ouders! – de keuze maken om aandacht te besteden aan bewegen en gezond beginnen te eten? En wat zou er allemaal gebeuren als de overheid besluit om daar meer geld in te steken?

Het is bewezen dat door meer beweging de schoolprestaties van kinderen omhoog gaan, omdat ze beter kunnen opletten als ze actief doen en gedaan hebben. Door meer te bewegen en gezonder te eten, ontstaat er minder verzuim, zowel op scholen, als in het arbeidsproces. Door gezond te doen en te bewegen zijn mensen minder vaak ziek. Door te sporten en te spelen, kweek je een betere mentaliteit, meer veerkracht, en creëer je mentale fitheid.

Door te investeren in bewegen, bespaar je zorgkosten. Dat geld heb je er zo uit. Want door niet te investeren in bewegingsonderwijs en gezond voedsel geeft de overheid feitelijk obesitassubsidie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s